Dieta i żywienie

Jak doprawić barszcz czerwony? Jak podkreślić smak barszczu?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez czerwonego barszczu. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak sedno tkwi w odpowiednim doprawieniu. Jak doprawić barszczyk, aby wydobyć z niego głębie smaku i aromat? Jakie przyprawy dodać?

 

Podstawą czerwonego barszczu jest oczywiście zakwas buraczany, który nadaje mu kwasowości oraz rubinowego koloru. Barszcz można przygotować na rosołku lub na wywarze z mięsa. Najważniejsze są oczywiście buraki i marchewka (lub zakwas).

Ważną rolę odgrywają również przyprawy, które nadają mu charakteru. Jak podkręcić smak wigilijnego barszczu?

 

Jakich przypraw użyć do barszczu czerowonego?

Przyprawienie barszczu to kwestia indywidualna i wiele osób robi to wedle uznania. Do najpopularniejszych przypraw należą:

  • Czosnek;
  • Majeranek;
  • Liść laurowy;
  • Ziele angielskie;
  • Czarny pieprz;
  • Sól.

 

Jak wzbogacić smak barszczu?

Smak czerwonego barszczu można wzbogacić, dodając cukier, lubczyk, kminek, sok z cytryny, imbir, czy ocet (najlepiej jabłkowy).

Składniki te dodadzą zupie charakterystycznego, głębokiego aromatu i smaku.

Niektóre gospodynie używają także kory cynamonu, goździków, gwiazd anyżu.

W wielu przepisach wśród składników znajduje się także jabłko lub suszone śliwki.

 

 

Jak doprawić barszcz?

Bardzo ważne jest, aby nie wrzucać wszystkich przypraw naraz.

W pierwszym etapie (do gotujących się warzyw) dodajemy ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe oraz ziele angielskie.

W kolejnym etapie dodajemy majeranek i czosnek.

Dopiero po odcedzeniu warzyw doprawiamy zupkę wedle uznania - cukrem, solą, sokiem z cytryny czy octem.

Jak zneutralizować zbyt ostry smak barszczu?

Bywa, że smak barszczu wyjdzie zbyt intensywny. Wówczas możemy dodać śmietanę, mleko lub jogurt naturalny.

Za ostry smak odpowiada kapsaicyna. Może być ona zneutralizowana nabiałem.

 

Jak zapobiec utracie koloru?

Aby zapobiec utracie koloru należy gotować zupę przez krótki czas od momentu zmięknięcia warzyw. Dodatkowo możemy dodać do barszczu pokrojonego buraka. Puści on sok, który wzmocni rubinowy kolor. Świetnym sposobem jest także dodanie pod koniec gotowania soku z cytryny lub octu. 

 

 

 

 

 

 

 

Popularne artykuły

Światowy Dzień Otyłości: Zrozumieć, Zapobiegać i Walczyć

Jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne? Sprawdź i chudnij !

Chcesz przyspieszyć proces gojenia OPRYSZCZKI?