Szoty imbirowe - sok z imbiru i kurkumy na wzmocnienie odporności!
Wraz z nadejściem okresu jesienno-zimowego, krótszych dni, mrozów, wiatru i deszczu, nasza odporność znacząco spada. Takie warunki pogodowe sprzyjają większej ilości infekcji, ale także odbierają nam energię i dobre samopoczucie. Jak więc możemy sobie pomóc? Warto sięgnąć po naturalne metody, które miłośnicy zdrowego stylu życia wręcz pokochali. Mowa o imbirowych szotach!
Szot z imbiru - jak działa?
Korzeń imbiru to skarbnica porozdrowotnych właściwości, które potwierdzone są badaniami naukowymi. Imbir bogaty jest w składniki przeciwzapalne i mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają starzenie i poprzez ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników.
Badania pokazują, że duże stężenia imbiru pomagają chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu 2, choroby jelit, a także astmę.
Działanie przeciwzapalne imbiru doskonale wspiera układ odpornościowy. Okazuje się bowiem, że przewlekłe stany zapalne w naszym organizmie upośledzają odporność, co przyczynia się do łapania kolejnych infekcji.
Oprócz działania przeciwzapalnego, imbir wzmacnia odporność także poprzez silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Co więcej, badania pokazują, że duże stężenia imbiru wzmacniają odpowiedź układu immunologicznego.
Dodatkowe właściwości imbiru
Oprócz wyżej wspomnianych zalet, imbir także:
- Łagodzi nudności
- Wspomaga trawienie i przemianę materii
- Obniża poziom cukru we krwi
Kto nie powinien pić szotów z imbiru?
Zanim przedstawimy najprostsze sposoby na przygotowanie szotów z imbiru, warto wspomnieć o tym, że nie każdy może je pić. Szoty z imbiru przyjmowane w dużych ilościach mogą rozrzedzać krew, więc osoby, które już przyjmują leki na rozrzedzenie krwi powinny skonsultować to z lekarzem.
Uważać powinny także osoby chorujące na cukrzycę. Imbir obniża poziom cukru we krwi, co w przypadku osób chorych może być problematyczne.
Imbir oraz dodatki dodane do szota są silnymi alergenami. Uważać powinny więc osoby ze skłonnością do różnych alergii.
Jak przygotować szot z imbiru?
Do szota z imbiru, aby wzmocnić jego działanie, warto dodać również kurkumę, sok z cytryny lub pomarańczy, a także odrobinę miodu. Jeśli jednak nie chcemy dodawać aż tyle składników, możemy postawić po prostu na imbir i sok z cytryny.
Korzeń imbiru obierz ze zdrewniałych, twardych kawałków. Zrób to w rękawiczkach. Następnie wyciśnij z niego sok. Możesz to zrobić za pomocą blendera, sokowirówki lub zetrzeć korzeń na małych oczkach tarki. Po starciu na tarce, sok z wiórek imbiru można wycisnąć za pomocą bawełnianej ściereczki.
Otrzymany sok z imbiru połącz z sokiem z jednej cytryny. Oba składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do soku wybrane składniki: łyżkę miodu, szczyptę kurkumy lub szczypta mielonego cynamonu do smaku. Miksturę schłodź i pij nie więcej niż jeden kieliszek dziennie!
Dawkowanie Zaleca się ograniczenie spożycia do jednego kieliszka szotu dziennie, aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych związanych z nadmiernym spożyciem.
Wnioski: Szoty imbirowe mogą być cennym dodatkiem do diety, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Warto jednak pamiętać o konsultacji z lekarzem oraz umiarze w ich spożywaniu.
Przygotuj się też na dość ostry smak mieszkanki.