Zdrowie

Szoty imbirowe - sok z imbiru i kurkumy na wzmocnienie odporności!

Wraz z nadejściem okresu jesienno-zimowego, krótszych dni, mrozów, wiatru i deszczu, nasza odporność znacząco spada. Takie warunki pogodowe sprzyjają większej ilości infekcji, ale także odbierają nam energię i dobre samopoczucie. Jak więc możemy sobie pomóc? Warto sięgnąć po naturalne metody, które miłośnicy zdrowego stylu życia wręcz pokochali. Mowa o imbirowych szotach!

Szot z imbiru - jak działa?

Korzeń imbiru to skarbnica porozdrowotnych właściwości, które potwierdzone są badaniami naukowymi. Imbir bogaty jest w składniki przeciwzapalne i mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają starzenie i poprzez ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników. 

Badania pokazują, że duże stężenia imbiru pomagają chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu 2, choroby jelit, a także astmę. 

Działanie przeciwzapalne imbiru doskonale wspiera układ odpornościowy. Okazuje się bowiem, że przewlekłe stany zapalne w naszym organizmie upośledzają odporność, co przyczynia się do łapania kolejnych infekcji. 

Oprócz działania przeciwzapalnego, imbir wzmacnia odporność także poprzez silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Co więcej, badania pokazują, że duże stężenia imbiru wzmacniają odpowiedź układu immunologicznego.

Dodatkowe właściwości imbiru

Oprócz wyżej wspomnianych zalet, imbir także:

  • Łagodzi nudności
  • Wspomaga trawienie i przemianę materii
  • Obniża poziom cukru we krwi

Kto nie powinien pić szotów z imbiru?

Zanim przedstawimy najprostsze sposoby na przygotowanie szotów z imbiru, warto wspomnieć o tym, że nie każdy może je pić. Szoty z imbiru przyjmowane w dużych ilościach mogą rozrzedzać krew, więc osoby, które już przyjmują leki na rozrzedzenie krwi powinny skonsultować to z lekarzem. 

Uważać powinny także osoby chorujące na cukrzycę. Imbir obniża poziom cukru we krwi, co w przypadku osób chorych może być problematyczne. 

Imbir oraz dodatki dodane do szota są silnymi alergenami. Uważać powinny więc osoby ze skłonnością do różnych alergii.

Jak przygotować szot z imbiru?

Do szota z imbiru, aby wzmocnić jego działanie, warto dodać również kurkumę, sok z cytryny lub pomarańczy, a także odrobinę miodu. Jeśli jednak nie chcemy dodawać aż tyle składników, możemy postawić po prostu na imbir i sok z cytryny. 

Korzeń imbiru obierz ze zdrewniałych, twardych kawałków. Zrób to w rękawiczkach. Następnie wyciśnij z niego sok. Możesz to zrobić za pomocą blendera, sokowirówki lub zetrzeć korzeń na małych oczkach tarki. Po starciu na tarce, sok z wiórek imbiru można wycisnąć za pomocą bawełnianej ściereczki. 

Otrzymany sok z imbiru połącz z sokiem z jednej cytryny. Oba składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do soku wybrane składniki: łyżkę miodu, szczyptę kurkumy lub szczypta mielonego cynamonu do smaku. Miksturę schłodź i pij nie więcej niż jeden kieliszek dziennie!

Dawkowanie Zaleca się ograniczenie spożycia do jednego kieliszka szotu dziennie, aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych związanych z nadmiernym spożyciem.

Wnioski: Szoty imbirowe mogą być cennym dodatkiem do diety, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Warto jednak pamiętać o konsultacji z lekarzem oraz umiarze w ich spożywaniu.

Przygotuj się też na dość ostry smak mieszkanki. 

Popularne artykuły

Powrót dzieci do szkół. Na jakich zasadach? Poznaj wytyczne

Co się stanie, jeśli będziesz codziennie jeść czosnek?

Niesamowita atrakcja dla turystów już od czerwca! Odkryj tajemniczy wagon w Polsce!