Dieta i żywienie

Kiszone pomidory - bomba witaminowa! Jak je zrobić?

Kiszone ogórki nie dziwią chyba nikogo, ale kiszone pomidory?! Okazuje się, że są one naturalnymi probiotykami, dostarczają organizmowi niezbędnych mikroelementów i witamin. Ponadto smakują wyjątkowo, więc można śmiało wprowadzić je do swojego menu. Jak je samodzielnie przyrządzić? Jakie mają wartości odżywcze?

 

Kiszonki – właściwości zdrowotne

Właściwości kiszonek wykorzystywane są od wieków.

Kiszonki powstają w wyniku procesu technologicznego produkcji żywności, z użyciem mikroorganizmów (bakterii kwasu mlekowego).

Bakteria fermentacji utrwala warzywa i owoce, co umożliwia ich wielomiesięczne przechowywanie i późniejsze bezpieczne spożycie. 

Mleczan, który się wytwarza w procesie, uniemożliwia rozwój szkodliwych i niepożądanych w żywności drobnoustrojów i bakterii gnilnych. 

Kiszonki wykazują pozytywne działanie na układ trawienny – szczególnie na jelita. Wspierają ich mikroflorę.

Ponadto uważane są za naturalne probiotyki. Ich spożywanie korzystnie wpływa na naszą odporność. Produkty dostarczają nam niezbędnych witamin i mikroelementów.

Kiszonki stosowane są także w czasie leczenia anemii, osteoporozy i osteopenii. Produkty fermentowane pozwalają łatwiej przyswajać wapń oraz żelazo.

Ponadto stabilizują poziom cukru oraz pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w naszym organizmie.

Domowe kiszonki można zrobić z ogórków, pomidorów, czosnku, buraków, rzodkiewki, a nawet rabarbaru czy bananów.

 

Kiszone pomidory – poznaj ich zalety!

Kiszone pomidory bogate są w bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu pozwalają na wytworzenie naturalnej bariery przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

W kiszonych pomidorach znajdziemy szereg witamin takich jak: witamina C, E, A, PP, K oraz witaminy z grupy B.

Witamina A, oraz E wykazują silne działanie przeciwutleniające i neutralizujące wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Witamina B2 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Ponadto kiszone pomidory bogate są w magnez, wapń i żelazo.

Kiszone pomidory wspierają także pracę układu krążenia. Wykazują zdolność regulacji ciśnienia krwi, wspomagają funkcjonowanie serca.

Produkty te zawierają również błonnik, który wspomaga oczyszczanie organizmu i daje uczucie sytości.

 

Kiszone pomidory – Zrób je sama!

Z uwagi na dobroczynne właściwości zachęcamy do samodzielnego przygotowania kiszonych pomidorów w domu. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Z pewnością bardzo szybko zauważymy pozytywne efekty ich spożywania. Przyniosą także oryginalne doznania smakowe.

 

Przepis

Czego potrzebujemy?

  • 2 kg mniejszych pomidorów;
  • 2 litry wody;
  • 6/7 ząbków czosnku;
  • Kilka gałązek kopru;
  • 4 Liście laurowe,
  • Kilka ziaren pieprzu;
  • Garść ziaren ziela angielskiego;
  • 4 łyżki octu;
  • 1 łyżka soli.

 

1. Do przetworów używamy czystych, wyparzonych słoików.

2. Myjemy dokładnie pomidory, obieramy czosnek.

3. Pomidory można pokroić w cząstki lub użyć w całości (nakłutych wykałaczką).

4. Pomidory układamy wraz z przyprawami, koprem i czosnkiem pokrojonym w ćwiartki do słoików.

5. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

6. Zalewamy pomidory wodą z solą, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

7. Pomidory przechowujemy w temperaturze pokojowej. Kiszonki będą gotowe po około 3 tygodniach.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

 

 

Popularne artykuły

Święto Gwardii Szwajcarskiej - Dzień Pełen Tradycji i Historii

Europejski Dzień Przeciw Karze Śmierci: Historia i Znaczenie

PILNE: STAN WYJĄTKOWY w miejscowościach graniczących z Białorusią. Konferencja rządu