Jak zrobić dobry chłodnik litewski?
Dni robią się coraz cieplejsze, dlatego chętniej sięgamy po zimniejsze dania. Sprawdźcie, jak zrobić dobry chłodnik litewski i poznajcie na niego sprawdzony przepis!
Zupy na zimno
Niektóre zupy wręcz należy podawać na zimno, wtedy mają niepowtarzalny smak i aromat. Do tego grona na pewno należy chłodnik litewski, który jest super pomysłem na obiad w upalne dni. Przepis jest bardzo prosty i można zrobić go zarówno w wersji mięsnej, jak i bez mięsnego dodatku. Podstawą do zrobienia dobrego chłodniku jest botwinka, zielenina, jajko oraz śmietana.
Składniki na chłodnik litewski
Chłodnik litewski to zupa, która nie wymaga wielu produktów i można go bardzo szybko ugotować. Aby zrobić porcję na 4 osoby, należy przygotować:
– 1 pęczek botwiny i pęczek szczypiorku,
– 3 ogórki,
– pół pęczka koperku,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 litr jogurtu, kefiru lub maślanki
– 3 łyżki gęstej śmietany,
– 4 jajka,
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku.
Przepis na chłodnik litewski
Chłodnik litewski można przygotować w ciągu 30 minut. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku jak zrobić chłodnik litewski.
Krok 1
Na początek należy dokładnie umyć i posiekać botwinkę. Buraczki możemy pokroić na ćwiartki, a łodygi i liście na półcentymetrowe kawałki. Tak pokrojoną botwinkę zalewamy gorącą wodą i z dodatkiem cytryny gotujemy przez około 10 minut. Dzięki cytrynie botwinka utrzyma swój piękny, buraczkowy kolor. Należy jednak pamiętać, aby sok z cytryny dodać już na początku gotowania. Po 10 minutach zdejmujemy botwinkę z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Następnie obieramy i kroimy ogórki, najlepiej na ćwiartki oraz siekamy zieleninę na mniejsze kawałki. Kefir, maślankę lub jogurt należy wymieszać ze śmietaną. Gdy botwinka będzie już chłodna, wtedy łączymy ją z białą masą oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy ogórka i zieleninę, wszystko mieszkamy i wstawiamy do lodówki.
Krok 3
Kolejnym krokiem jest ugotowanie jajek, ponieważ chłodnik się w tym czasie schładza w lodówce. Gdy jajka zostaną ugotowane i zimne, wtedy kroimy je na ćwiartki i zalewamy zimnym chłodnikiem. Do chłodnika możemy wtedy również dodać usmażonego kurczaka lub inny mięsny dodatek, który urozmaici tą zupę.