Zupy

Jak zrobić dobry chłodnik litewski?

Dni robią się coraz cieplejsze, dlatego chętniej sięgamy po zimniejsze dania. Sprawdźcie, jak zrobić dobry chłodnik litewski i poznajcie na niego sprawdzony przepis!

Zupy na zimno 

Niektóre zupy wręcz należy podawać na zimno, wtedy mają niepowtarzalny smak i aromat. Do tego grona na pewno należy chłodnik litewski, który jest super pomysłem na obiad w upalne dni. Przepis jest bardzo prosty i można zrobić go zarówno w wersji mięsnej, jak i bez mięsnego dodatku. Podstawą do zrobienia dobrego chłodniku jest botwinka, zielenina, jajko oraz śmietana.

Składniki na chłodnik litewski

Chłodnik litewski to zupa, która nie wymaga wielu produktów i można go bardzo szybko ugotować. Aby zrobić porcję na 4 osoby, należy przygotować:

– 1 pęczek botwiny i pęczek szczypiorku,

– 3  ogórki,

– pół pęczka koperku,

– 1 ząbek czosnku,

– 1 litr jogurtu, kefiru lub maślanki

– 3 łyżki gęstej śmietany,

– 4 jajka,

– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku.

Przepis na chłodnik litewski

Chłodnik litewski można przygotować w ciągu 30 minut. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku jak zrobić chłodnik litewski.

Krok 1

Na początek należy dokładnie umyć i posiekać botwinkę. Buraczki możemy pokroić na ćwiartki, a łodygi i liście na półcentymetrowe kawałki. Tak pokrojoną botwinkę zalewamy gorącą wodą i z dodatkiem cytryny gotujemy przez około 10 minut. Dzięki cytrynie botwinka utrzyma swój piękny, buraczkowy kolor. Należy jednak pamiętać, aby sok z cytryny dodać już na początku gotowania. Po 10 minutach zdejmujemy botwinkę z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Następnie obieramy i kroimy ogórki, najlepiej na ćwiartki oraz siekamy zieleninę na mniejsze kawałki. Kefir, maślankę lub jogurt należy wymieszać ze śmietaną. Gdy botwinka będzie już chłodna, wtedy łączymy ją z białą masą oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy ogórka i zieleninę, wszystko mieszkamy i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

Kolejnym krokiem jest ugotowanie jajek, ponieważ chłodnik się w tym czasie schładza w lodówce. Gdy jajka zostaną ugotowane i zimne, wtedy kroimy je na ćwiartki i zalewamy zimnym chłodnikiem. Do chłodnika możemy wtedy również dodać usmażonego kurczaka lub inny mięsny dodatek, który urozmaici tą zupę. 

Popularne artykuły

Poczta Polska ujawnia - kontrolerzy abonamentu RTV przyjdą w tych godzinach!

Święta? Nie, dzięki! Te znaki zodiaku nienawidzą Bożego Narodzenia!

Sprawdzone sposoby na CZYSTE FUGI