Jak grillować, żeby nie żałować?
Mamy smutne wieści dla miłośników karkówki i kiełbasy z grilla. Podczas obróbki mięsa i warzyw na ruszcie, powstają toksyczne związki o rakotwórczym działaniu! Sprawdź, jak zapobiec toksynom na talerzu! Poznaj zasady zdrowego grillowania.
Grillowanie niebezpieczne dla zdrowia?
Sezon grillowy właśnie się rozpoczął, a wiele osób uważa, że nic tak dobrze nie smakuje, jak soczysty karczek, boczek lub kiełbaska z grilla. Jednak niewłaściwe przyrządzanie jedzenia na grillu może być niebezpieczne. Podczas obróbki mięsa warzyw na ruszcie powstają i uwalniają się substancje uznawane za rakotwórcze!
Toksyny w grillowanej żywności
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej postanowili sprawdzić, czy podczas grillowania w żywności wytwarzają się szkodliwe substancje oraz na co należy uważać, przy takiej formie obróbki żywności. Wnioski z ich badań nie napawają optymizmem. Już 200 g kiełbasy przyrządzonej na grillu węglowym, dostarcza organizmowi 100 razy więcej szkodliwych substancji, niż 20 wypalonych papierosów!
Jakie toksyny powstają podczas grillowania?
Podczas grillowania mogą uwalniać się szkodliwe substancje, które uważane są za rakotwórcze!
- Dioksyny- to substancje chemiczne uznawane za kancerogenne z grupy 1. Czyli takie, co do których rakotwórczego działania nie ma żadnych wątpliwości.
- Furanty- te substancje wydzielają się podczas grillowania, są uznawane za potencjalnie rakotwórcze i mutagenne, czyli mogące wywołać genetyczne mutacje i wady.
- HCA- powstają w wysokobiałkowych produktach, takich jak ryby i mięso, podczas wysokiej obróbki termicznej. Uznawane są za jedne z najbardziej mutagennych i rakotwórczych substancji w żywności.
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne- głównie benzopireny, które mogą powodować zmiany nowotworowe w różnych tkankach naszego ciała.
- Glikotoksyny- to związki, które gromadzą się w organizmie z wiekiem. Ich nadmiar wywołuje stany zapalne i przewlekłe choroby (np. cukrzycę).
Zasady zdrowego grillowania
Przedstawiamy wskazówki, które umożliwią Ci zdrowe grillowanie. Dzięki nim nie będziesz musiał obawiać się toksyn w jedzeniu!
- Do grillowania zawsze używaj węgla drzewnego lub brykietu. Nie pal kartonów, starych gazet, lakierowanego drewna, czy plastiku.
- Jeśli chcesz, żeby potrawy uzyskały niepowtarzalny smak i aromat, do ognia możesz dorzucić gałązki jałowca, winorośli, zioła lub skórki z cytrusów (cytryn i grejpfrutów).
- Używaj specjalnej podpałki w płynie lub kostce. Nie eksperymentuj z łatwopalnymi substancjami, ropą, benzyną, czy rozpuszczalnikiem. Nie dość, że możesz się poważnie poparzyć, to przygotowane na grillu dania, nie będą nadawały się do jedzenia.
- Nie kładź jedzenie na ruszcie, gdy jeszcze pali się ogień. Do odpowiedniego grillowania potraw potrzeba żaru, a nie płomieni.
- Produkty możesz położyć na specjalnych aluminiowych tackach lub zawinąć je w sreberko, sparzone liście kapusty lub winorośli. To uchroni je przed wysuszeniem w trakcie grillowania.
- Wybierz odpowiedni rodzaj mięs i ryb. Na grilla najlepiej sprawdzi się wieprzowina: karkówka, schab z kością czy boczek. Możesz wybrać też wołowinę i przyrządzić steki lub burgery, mięso drobiowe: kurczaka lub indyka. Idealnie będą smakować ryby: łosoś, tuńczyk lub pstrąg.
- Pamiętaj o tym, żeby odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Pozostaw je w marynacie na 12 do 24 godzin. Do przygotowania marynaty użyj różnych przypraw, soli, czegoś kwaśnego (soku z cytryny, octu lub wina) i oliwy lub oleju. Mięso pokrój na płaskie kawałki, możesz je dodatkowo rozbić lub nakłuć, by marynata wniknęła w głąb produktu. Dzięki temu potrawy zyskają głęboki i wyrazisty smak i aromat.