Dieta i żywienie

Jak zrobić idealną szczawiową?

Maj jest miesiącem szczawiu. Produkt dostępny jest właściwie przez cały rok w słoiku, ale wiele osób uważa, że najkorzystniejsze walory smakowe posiada ten świeżo zerwany. Najpopularniejszym daniem z użyciem szczawiu jest zupa szczawiowa, która ma wielu zwolenników. Jak przygotować tę wiosenną zupkę? Czy można jakoś urozmaicić przepis?

 

Walory zdrowotne i smakowe szczawiu

Szczaw występuje aż w 200 odmianach. Pochodzi z Europy Zachodniej oraz Azji.

Posiada wiele walorów zdrowotnych. Szczaw bogaty jest w witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń, potas oraz sód.

Zawiera również spore ilości błonnika, białka i węglowodanów.

Niektóre gatunki szczawiu wykazują działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Posiada też właściwości moczopędne oraz krwiotwórcze. 

Szczaw wspomaga procesy trawienne organizmu, hamując biegunkę, czy pobudzając apetyt. 

Stosowany jest wspomagająco przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Używa się go na zewnętrzne i wewnętrzne oparzenia i owrzodzenia.

 Jako płyn stosowany jest do płukania ust w bólu zębów i chorobach uszu.

W kuchni używany jest przede wszystkim jako baza zupy szczawiowej, ale można z niego przyrządzić także sosy, nadzienia do mięs, sałatki czy wzbogacić nim koktajle warzywne.

Warto dodać, że dzienna porcja spożycia szczawiu nie powinna przekroczyć 90 g, gdyż może powodować odkładanie się szczawianu wapniowego w układzie moczowym i tworzenie kamieni nerkowych z uwagi na zawarte w nim duże ilości kwasu szczawiowego.

Szczaw dostępny jest przez cały rok w słoiku. Sezon na świeże liście rozpoczyna się w maju. Możemy go kupić na stoiskach warzywnych lub zdecydować się na samodzielne poszukiwanie i zrywanie na łące.

 

Jak przygotować idealną zupę szczawiową?

Pierwszym etapem przygotowania zupy szczawiowej jest bulion. Warto użyć chudych żeberek i świeżej włoszczyzny.

Zupa szczawiowa nie wymaga solidnego doprawienia. W zupełności wystarczy pieprz i sól. Gdy zupa wyjdzie zbyt intensywna i kwaśna możemy dodać cukru.

Wiele osób uważa, że ważnym elementem idealnej szczawiowej jest dodatek śmietanki kremówki 30%. Zamiennikiem może być śmietanka sojowa. Niektórzy chętnie sięgają po serek mascarpone.

Niektórzy kucharze dodają do zupy zmiksowany szczaw z sałatą masłową, koperkiem, szczypiorkiem oraz szpinakiem.

Jakie dodatki do zupy szczawiowej?

Oczywiście wszystko zależy od naszych upodobań, a możliwości jest wiele. Możemy dodać ugotowane jajka, makaron, ugotowane ziemniaki, czy grzaneczki.

 

Jak ugotować zupę szczawiową? Składniki i przepis krok po kroku.

Przedstawimy przepis na klasyczną zupę szczawiową. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:

  • 500 g szczawiu – najlepiej świeżych liści
  • 500 g żeberek
  • Marchewkę
  • Pietruszkę
  • Śmietankę 18% - 2 łyżki
  • Jajka na twardo jako dodatek
  • Sól, pieprz
  • Mąka – 2 łyżeczki

Pierwszym etapem jest przygotowanie bulionu. Pokrojone żeberka z dodatkiem soli zalewamy 2 litrami wody i gotujemy około godzinę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.

Następnie dorzucamy marchewkę i pietruszkę. Warzywa gotujemy do miękkości.

W kolejnym kroku dodajemy pokrojone listki szczawiu, które gotujemy przez kilka minut.

Ostatnim etapem jest dodanie mąki połączonej z wodą i mąką i zagotowanie.

Zupkę podajemy z połówkami jajek.

Smacznego!

Popularne artykuły

Dzień Poczty Polskiej: Historia i Współczesność

Międzynarodowy Dzień Sushi: Historia, Rodzaje i Jak Przygotować Sushi w Domu

Czy małe dziecko powinno spać na poduszce?