Jak grillować szparagi?
Sezon grillowy w pełni, a więc warto przyrządzić na ruszt nie tylko kiełbasę i steki. Jak przyrządzić szparagi na grilla? Podpowiadamy!
Sezon grillowy
Sezon grillowy został rozpoczęty już na początku maja, kiedy to mieliśmy dłuższy wolny weekend. Wieczorami przy ciepłej pogodzie chętnie rozpalamy grilla i cieszymy się pysznymi daniami z rusztu. Najczęściej na grilla przygotowujemy kiełbasę oraz marynowany boczek i steki. Na ruszt można położyć jednak nie tylko produkty mięsne, ale i różne warzywa i owoce.
Produkty na grilla
Na grill dla gości można przygotować inne produkty niż mięso. Najczęściej trafiają na niego warzywa, takie jak cukinie, ziemniaki czy bakłażan. Można je przyprawić lub odpowiednio zamarynować, aby miały bardziej wyrazisty smak. Jeśli chodzi o ziemniaki, to najczęściej zawijamy je w folię i wrzucamy do paleniska, aby zmiękły. Na grilla możemy przygotować również szparagi, które teraz łatwo dostać w sklepie.
Szparagi na grilla
Aby przygotować szparagi na grilla, należy posiadać kilka składników:
- pęczek zielonych szparagów
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu balsamicznego lub masła
Przygotowanie szparagów
Na początek należy odłamać twarde i jasne końce z zielonych szparagów. Następnie należy opłukać i osuszyć szparagi. Gdy będą już suche, to można wysmarować je oliwą oraz oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane szparagi należy umieścić na grillu i smażyć około 8 minut. Gdy będą już miękkie, wtedy należy zdjąć je z grilla i skropić sosem balsamicznym lub ułożyć na nich wiórki zimnego masła, które szybko stopnieje. Ewentualnie można również posypać je startym serem.
Źródło witamin
Szparagi to warzywa, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne, oraz mają wiele właściwości odżywczych. Szparagi posiadają w swoim skaldzie wiele błonnika, witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Dostarczają do naszego organizmu również miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.