Co jeść przy karmieniu piersią?
Mleko matki to najlepszy pokarm dla dziecka. Wiele mam, które karmią piersią zastanawiają się, jak powinna wyglądać ich codzienna dieta. Czy istnieją produkty, których powinny unikać? Dowiedz się, jak to naprawdę jest z dietą matki karmiącej.
Mleko matki to najlepszy pokarm dla dziecka
Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze i substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. To pokarm unikalny i idealnie dopasowany do potrzeb żywieniowych niemowlęcia. Zawiera czynniki przeciwzapalne, składniki aktywne immunologicznie, enzymy, hormony, prebiotyki, białka, węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy.
Mleko pełni nie tylko funkcje odżywcze, ale chroni też przed czynnikami chorobotwórczymi. Wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko zachorowalności i łagodzi przebieg wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego, moczowego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 1 i2, astmy, alergii. Oprócz tego karmienie piersią doskonale wpływa na rozwój emocjonalny i psychospołeczny dziecka. Niesie korzyści zarówno dla dziecka i matki.
Jak to naprawdę jest z dietą matki karmiącej?
Dieta matki karmiącej… nie istnieje! Jeśli mama jest zdrowa, powinna jeść wszystko, na co ma ochotę. Warto pamiętać o kilku istotnych zasadach, podczas karmienia piersią. Sprawdź, na co zwrócić uwagę.
Większe zapotrzebowanie kaloryczne
Produkcja pokarmu to około 670 kcal na dobę, dlatego karmiącej mamie potrzebne jest więcej składników odżywczych. Oznacza to, że mamy karmiące piersią potrzebują dziennie około 500 kalorii więcej w porównaniu do mam, które nie karmią.
Co jeść przy karmieniu piersią?
Zdrowa dieta
W okresie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie nie tylko na składniki odżywcze, ale też witaminy, sole mineralne i inne niezbędna dla zdrowia substancje. Można pokryć je zróżnicowaną i zbilansowaną dietą, dostosowaną do zwiększonych potrzeb organizmu matki.
Zróżnicowane pożywienie
Do diety zaleca się włączyć świeże owoce i warzywa, produkty zbożowe i pełnoziarniste (kasza, brązowy ryż, makaron, płatki owsiane), nabiał (mleko, jogurt, kefir, maślanka ser), chude białko: mięso, przede wszystkim drób i wołowina, ryby, jaja. Zdrowe tłuszcze, znajdujące się w oliwie z oliwek, orzechach, awokado, tłustych rybach morskich.
Zaleca się unikać żywności wysoko przetworzonej, potraw ciężkostrawnych i wzdymających.
Uzupełnianie płynów
W tym szczególnym czasie należy zadbać o uzupełnianie płynów. Zaleca się wypijanie około dwóch litrów płynów dziennie. Najlepiej sięgać po niegazowaną wodę mineralną, można też pić świeże soki owocowe lub warzywne, mleko, herbaty owocowe, ziołowe napary. Najlepiej jest podczas każdej sesji karmienia regularnie popijać wodę, mleko lub niesłodzony sok.
Jakie witaminy powinna zażywać karmiąca matka?
- W diecie matki karmiącej najważniejsza jest witamina D. Jest ona niezbędna dla zdrowych kości, zarówno matki, jak i dziecka, korzystnie wpływa na odporność. Pomaga w prawidłowym wykorzystywaniu wapnia i fosforu przez organizm.
- Wapń- jego suplementacja jest ważna, ponieważ w czasie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie organizmu kobiety na ten składnik.
- Ważny jest kwas foliowy, który pomaga w produkcji czerwonych krwinek i korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Kwasy tłuszczowe omega- 3 (DHA), przyjmowane przez mamę karmiącą przenikają do pokarmu i są dostarczane dziecku i wpływają korzystnie na jego zdrowie.
- Kwas foliowy jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka, nie tylko w czasie ciąży, ale również po urodzeniu, w okresie karmienia piersią.
- Jod bierze udział w regulacji hormonalnej organizmu. Matka karmiąca, wraz ze swoim mlekiem przekazuje dziecku jod. To jedyne źródło jodu dla dziecka.
- Żelazo- warto je suplementować w okresie karmienia piersią, jeżeli mamy karmiącej występuje ryzyko wystąpienia niedokrwistości.
Karmienie piersią- na co uważać?
Karmiąca matka nie musi unikać żadnych konkretnych rodzajów żywności, kiedy karmi dziecko piersią. To, co je mama, w żaden sposób nie wpływa na bóle brzucha, wzdęcia, czy kolki dziecka, ani jego późniejsze alergie. Jeżeli matka nie ma alergii na różne składniki pokarmowe, to w okresie karmienia, nie musi unikać zawierającej ich żywności.
W tym przypadku przyjrzyj się nawykom żywieniowym
Jednak jeśli u dziecka obserwuje się niepokój po spożywaniu jakiegoś pokarmu, prężenie się, czy płacz, to warto przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i spożywanym produktom:
- Dodatki do żywności, barwniki i konserwanty mogą być silnymi alergenami.
- Do mleka może częściowo przenikać kofeina pochodząca z kawy i mocnej herbaty, dlatego w pierwszych tygodniach życia dziecka warto ograniczyć jej ilość.
- Do mleka przenika alkohol, dlatego w okresie karmienia piersią zaleca się zrezygnowanie z niego.
- Mogą przenikać niektóre leki, z tego powodu nie powinno się ich przyjmować bez konsultacji z lekarzem.
- Z kolei palenie papierosów może zaburzyć laktację.
Dieta eliminacyjna przy karmieniu piersią
Dieta eliminacyjna polega na wyłączeniu z diety określonego produktu lub grupy produktów, powodujących u dziecka reakcje alergiczną.
Jednak zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia dieta eliminacyjna w przypadku matki karmiącej nie jest zalecana profilaktycznie. Oznacza to, ze zanim zostanie stosowana, należy skonsultować się z pediatrą lub alergologiem, który pomoże ustalić, czy taka dieta jest w ogóle konieczna.