Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek
Jajka są jedną z głównych świątecznych potraw. O tym, że bez jajek nie ma Wielkanocy wie każdy Polak. Z niepozornego jajka można jednak zrobić pyszną, ciekawą przystawkę. Jak? Wystarczy, że odpowiednio przygotujemy różne farsze, aby jajka przestały być nudne.
Jajka faszerowane pieczarkami
Jednym z najpopularniejszych i najpyszniejszych dodatków do jajek jest ten wykonany z drobno posiekanych, podsmażonych pieczarek wymieszanych z żółtkami i ewentualnie podsmażoną cebulką. Istnieje jednak o wiele więcej ciekawych sposobów na przygotowanie farszu.
Jajka z łososiem i sosem tatarskim
Łosoś wędzony doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajka. Wystarczy posiekać łososia i wymieszać go z wcześniej wyjętymi z ugotowanych jajek żółtkami. Następnie umieścić farsz w jajku i udekorować kleksem sosu tatarskiego (majonez, ogórek kiszony, pikantne ulubione dodatki).
Jajka faszerowane tuńczykiem
Innym sposobem na połączenie jajek z rybą jest farsz z tuńczyka. Żółtka z ugotowanych jajek wrzucamy do miseczki, dodajemy tuńczyka, majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, nadziewamy połówki jajek i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem lub szczyptą chili.
Jajka faszerowane wiosennymi dodatkami
Świetnym sposobem na wielkanocne jajka jest również farsz z majonezu z dodatkami wiosennych warzyw - rzodkiewki, szczypiorku z cebulką i orzeźwiającego ogórka. Tak przygotowany farsz możemy położyć na całe połówki ugotowanych jajek, lub wcześniej wyjąć żółtka, wymieszać z farszem i dopiero wtedy faszerować jajka.
Jajka faszerowane kurczakiem
Dobrym dodatkiem do jajek jest także pieczony kurczak. W tym celu należy ugotować jaja na twardo, a pierś z kurczaka upiec. Ugotowane jajka kroimy na pół, żółtka ucieramy z majonezem, musztardą, solą i pieprzem, a następnie dodajemy pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Tak przygotowanym farszem dekorujemy jajka.
Jajka faszerowany żółtym serem
Coś dla miłośników klasycznych smaków - żółty tarty ser. Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startym serem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka faszerowane oliwkami
Jeśli domownicy przepadają za oliwkami, jajka w tym wydaniu z pewnością im posmakują. Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, oliwkami i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Można dodać na wierzch też ulubione świeże zioła.