Wzmacnia odporność, poprawia stan włosów, skóry i paznokci! Oto, dlaczego warto suplementować cynk
Marzysz o cerze bez niedoskonałości, zdrowych i gęstych włosach oraz mocnych paznokciach? Chcesz wzmocnić swoją odporność i chronić się przed chorobami? Zacznij suplementować cynk!
Rola cynku w organizmie
Cynk należy do mikroelementów, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Wchodzi w skład około 80 enzymów i uczestniczy w syntezie DNA, RNA, hormonów oraz przemianach białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Pobudza pracę wielu narządów (trzustki, grasicy, prostaty). Wzmacnia odporność, wspiera pracę układu nerwowego, oddechowego, kostnego, pobudza sprawność intelektualną i wpływa na płodność.
Niestety wiele osób cierpi na jego niedobory, ponieważ znajduje się w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach. Z tego powodu warto go regularnie suplementować!
Dlaczego warto suplementować cynk?
Nieskazitelna cera
Cynk sprawia, że nasza cera będzie pozbawiona niedoskonałości, piękna i zdrowa. Jest bardzo skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego, a także poparzeń, wyprysków, łuszczycy. Na dodatek przyśpiesza gojenie się ran i łagodzi podrażnienia skóry.
Piękne i zdrowe włosy
Marzysz o pięknych, gęstych, mocnych i zdrowych włosach? Z tego powodu stosujesz odpowiednie kosmetyki i chodzisz do fryzjera. Ale czy wiesz, że równie ważne jest dbanie o nie od wewnątrz?
Dieta i odpowiednia suplementacja to podstawa, tak że jeśli chodzi o pielęgnacje włosów. Powinna być bogata w witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, miedź i przede wszystkim cynk.
Mocne paznokcie
Cynk wzmacnia paznokcie, sprawia, że są twarde, mocne i szybciej rosną. Nie łamią się i nie rozdwajają.
Ochrona przez wolnymi rodnikami
Cynk zapobiega procesom starzenia się organizmu, chroniąc komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Ma właściwości antyoksydacyjne.
Wzmocnienie odporności
Cynk wzmacnia odporność organizmu i pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych.
Ochrona przed chorobami
Chroni organizm przed przeziębieniem, grypą, grzybicą i infekcjami wirusowymi, chorobą wrzodową, zapaleniem jelit, łagodzi objawy hemoroidów i osteoporozy. Wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy. Działa odtruwająco na metale ciężkie w organizmie człowieka i usuwa toksyny.
Wpływ na intelekt
Cynk poprawia sprawność intelektualną. Zapobiega demencji i innym chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera. Poza tym wspomaga leczenie depresji i schizofrenii.
Wpływ na płodność
Cynk korzystnie wpływa na płodność i zwiększa libido. Ponadto reguluje miesiączkowanie.
U mężczyzn jest niezbędny w procesie rozwoju jąder i produkcji spermy. Jego niedobory u mężczyzn mogą obniżać poziom testosteronu, pogarszać żywotność plemników oraz prowadzić do kłopotów z potencją. Cynk przeciwdziała także chorobom prostaty.
Jak dawkować cynk? Dzienne zapotrzebowanie
Warto pamiętać, że zarówno niedobór cynku, jak i jego nadmiar w organizmie może być szkodliwy. Dzienne zapotrzebowanie cynku różni się w zależności od wieku i płci. Średnie zapotrzebowanie na cynk dla dzieci do trzeciego roku życia wynosi 3 mg, starszych dzieci do 12 lat- 8 mg, u mężczyzn - 9,4 mg, a u kobiet 6,8 mg.
Cynk w diecie i gotowych produktach
Można suplementować go w gotowych preparatach z apteki, a także włączyć do codziennej diety wraz z pewnymi produktami.
Produkty bogate w cynk to: ryby i owoce morza, ostrygi, wątróbka cielęca, jaja, tłusty ser, pestki dyni, słonecznika, migdały, płatki owsiane, kasza gryczana, kakao. Odpowiednia, zbilansowana dieta jest w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie na cynk.
Suplementując dodatkowo cynk, warto skonsultować to najpierw z lekarzem. Wybierając preparaty, warto stosować cynk w postaci glukonianów, octanów lub siarczanów, które odznaczają się dobrą wchłanialnością.
O tym warto pamiętać, jeśli suplementujesz cynk
Preparaty z cynkiem należy przyjmować w trakcie lub po posiłku, zwłaszcza bogatym w białka pochodzenia zwierzęcego. Jego przyswajalność zwiększa przyjmowanie suplementów z witaminą A, a zmniejsza wapń, fosfor, błonnik, kwas fitowy i miedź. Nie należy łączyć go z pokarmami mlecznymi, ponieważ zmniejszają jego wchłanianie.