Zdrowie

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadła kostkę czekolady?

Kto z nas nie lubi czekolady? Oprócz tego, że pysznie smakuje, poprawia humor, naukowcy udowodnili, że może mieć także pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Każdego dnia jedz kostkę gorzkiej czekolady, a Twój organizm Ci za to podziękuje!

Dlaczego każdego dnia warto jeść kostkę czekolady?

Jeśli lubisz czekoladę, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Naukowcy udowodnili, że oprócz tego, że ma wspaniały smak i poprawia humor, to może przynosić wiele korzyści dla zdrowia. Każdego dnia jedz kostkę gorzkiej czekolady, a Twój organizm Ci za to podziękuje!

Czekolada ma wiele cennych właściwości:

  • Czekolada dzięki zawartości substancji teobrominy, zwiększa wydzielanie serotoniny- hormonu szczęścia, a także adrenaliny. To udowodnione, że poprawia nastrój i humor.
  • Badania opublikowane w "Journal of Proteome Research", wskazują, że jedzenie 40 gramów gorzkiej czekolady dziennie, przez dwa tygodnie może pomóc obniżyć poziom hormonów stresu, takich jak kortyzol.
  • Jej regularne jedzenie pomaga się zrelaksować, niweluje zmęczenie, zdenerwowanie i stres.
  • Warto wiedzieć, że czekolada to znany od wieków afrodyzjak. Znajdują się w niej duże ilości peniletylaminy (PEA), hormonu zwanego molekułą miłości. Hormon ten wytwarzany jest także przez organizm, w momencie podniecenia seksualnego.
  • Znajdujące się w czekoladzie kakao jest bogate w polifenole, czyli związki, które działają antyoksydacyjnie i zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników.
  • Czekolada ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania opublikowane w „The American Journal of Clinical Nutrition" wykazują, że spożywanie ciemnej czekolady z umiarem może wpłynąć na naprawę komórek uszkodzonych stanem zapalnym.
  • Według naukowców czekolada wspiera układ pokarmowy. Polifenole kakaowe zawarte w ciemnej czekoladzie są związane ze wzrostem bakterii probiotycznych w jelitach.
  • Spożywanie czekolady pozytywnie wpływa na pracę serca. Gorzka czekolada może zwiększać stężenie dobrego cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa także na ciśnienie tętnicze.
  • ​​Udowodniono, że spożywanie czekolady wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania choroby wieńcowej, udaru mózgu i cukrzycy.

Jedz czekoladę, ale w umiarze!

Pamiętaj, jedzenie czekolady w nadmiarze nie jest zdrowe. Czekolada jest kaloryczna i jej nadmiar może spowodować szybkie tycie i prowadzić do otyłości. Na dodatek zbyt duża zawartość cukru, może doprowadzić do rozwijania się cukrzycy typu drugiego. Dlatego warto jeść gorzką czekoladę, ale w ograniczonych ilościach!

 

Popularne artykuły

Poważne zmiany w przepisach ruchu drogowego! Grzywny do 30 tyś. zł

5 siedlisk bakterii gorszych od deski klozetowej

Anna Wendzikowska nie ma kontaktu z rodzicami. Zbyt dużo od niej wymagano?