Ciasta

Przepis na pyszne, ale zapomniane ciasto -pleśniak

To pyszne i proste, ale nieco zapomniane ciasto. Przypominamy łatwy i sprawdzony przepis na pleśniak! Dzięki niemu przygotujesz ciasto, którym zachwyci się cała rodzina.

Pyszne, ale zapomniane ciasto: PLEŚNIAK

Pleśniak to pyszne i popularne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bezą i kruszonką. Idealne na każdą okazję, zarówno na przyjęcie gości, jak i niedzielne popołudnie. Przedstawiamy stary i sprawdzony przepis. Ciasto wyjdzie idealnie kruche, z wysoką bezą i pysznymi owocowymi dodatkami.

Ciasto pleśniak- przepis:

Składniki:

Na ciasto półkruche:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g prawdziwego masła
  • 5 żółtek średniej wielkości jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na bezę:

  • 5 białek średniej wielkości jajek
  • 220 g cukru drobnego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Pozostałe:

  • 400-600 g dżemu porzeczkowego, powideł śliwkowych lub dżemu jabłkowego
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Przygotowanie:

Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp 500 gramów mąki pszennej tortowej, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki cukru pudru. Do miski dodaj 5 żółtek i 300 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego, miksera lub wyrabiając je ręcznie. Zrób to szybko i sprawnie, aby nie ogrzać ciasta.

Ciasto podziel na dwie części i większą z nich wylep blachę. Wstaw ją do lodówki, a resztę ciasta (mniejszą część) zetrzyj na tarce o dużych oczkach i również schowaj do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie dodaj szczyptę soli i stopniowo, po łyżce dodawaj cukier. Na koniec możesz dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej. Ubijaj białka, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Na spód z ciasta wyłóż równomiernie dżem porzeczkowy, następnie dodaj pianę z białek. Na wierzch pokrusz starte, schłodzone ciasto.

Piec przez 40 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

Popularne artykuły

Przez głupi żart na lotnisku dwóch Polaków nie poleciało na wakacje! Wystarczyło jedno kluczowe zdanie

Pozbądź się plam z błota.

Pijany kierowca udawał, że ma koronawirusa, aby uniknąć kontroli trzeźwości...