Drinki z winem, czyli nowe oblicze klasycznego trunku
Wstrząśnięte, niezmieszane martini dla tajnego agenta. White Russian dla wyluzowanego amatora kręgli. Każdy zna przynajmniej kilka kultowych drinków, ale te, w których skład wchodzi wino, zdają się być bardziej niszowe. To jednak tylko pozory!
Wino w drinkach? Jeszcze jak!
Nie będzie przesadą, gdy powiemy, że wino nie jest alkoholem, który natychmiast kojarzy się z drinkami. To miejsce bez dwóch zdań należy do czystej wódki, whisky, bourbonu, ginu czy innych mocnych trunków. Jeszcze do niedawna mieszanie wina z innymi alkoholami czy dodatkami stawiane było na równi z bluźnierstwem: oczywiście z pewnymi wyjątkami. Wino miało być spożywane samodzielnie lub w akompaniamencie jedzenia.
Czy drinki z winem są zatem czymś karygodnym? Naszym zdaniem — absolutnie nie. To kolejny sposób na docenienie naszego ulubionego alkoholu. Wino w połączeniu z dodatkami może pokazać swoją drugą, bardziej tajemniczą stronę. Poniżej prezentujemy kilka wybranych drinków, które być może znacie — a jeżeli nie, to koniecznie spróbujcie.
Drinki z winem czerwonym
Czy aromatyczne, taniczne i ściągające czerwone wino może być dobrą bazą do drinka? Zdecydowanie - a tym najbardziej popularnym jest… grzaniec! Ten najpopularniejszy, zimowy napój (może oprócz herbatki z cytrynką — z cukrem, albo bez) idealnie rozgrzewa, gdy za oknem jest wietrznie, deszczowo lub śnieżnie. Aby go przygotować, wystarczy podgrzać wytrawne, czerwone wino w garnuszku, dodając miód, goździki i cynamon, nie dopuszczając do zagotowania. Grzaniec najlepiej podawać w kubku z plasterkiem cytryny i pomarańczy.
Drugim z najbardziej znanych drinków z winem czerwonym jest kultowa, hiszpańska sangria - nieodłączny towarzysz tapas i letniego odpoczynku na tarasie. Do przygotowania tego znanego koktajlu potrzebujemy wytrawnego wina — najlepiej ze szczepów tempranillo lub grenache, odrobinę brandy, wody gazowanej, sporej ilości lodu, soku z cytryn i pomarańczy oraz pokrojonych owoców — jabłek i brzoskwini. Wszystkie składniki (oprócz wody) należy połączyć, wstawić do lodówki, a tuż przed podaniem podlać wodą sodową.
Drinki z winem białym
Nie tylko czerwone wino jest świetną bazą do drinków. W tej roli sprawdza się także wino białe. Jego owocowy aromat i stosunkowo wyższy poziom kwasowości sprawia, że doskonale sprawdza się w orzeźwiających, lekkich drinkach. Jednym z najbardziej popularnych jest bez wątpienia pochodzący z Francji Kir (wielką literą - nazwa należy do Lejay-Lagoute, producenta likieru porzeczkowego) — aby cieszyć się jego smakiem, należy zmieszać wytrawne, białe wino (w oryginalnej recepturze Bourgogne Aligoté) z creme de cassis — wspomnianym wcześniej likierem. Voilà!
Jednym z ulubionych koktajli bazujących na białym winie jest włoska Bicicletta. Fani aperitifów nie będą zawiedzeni, gdyż składa się ona tylko z dwóch głównych składników — białego, wytrawnego wina i jednego z najpopularniejszych bittersów — Campari. Całość wystarczy podlać wodą gazowaną, przyozdobić plasterkiem pomarańczy i cieszyć się ożywiającym smakiem!
Drinki z winem musującym
Czy może być coś lepszego niż bąbelki? Tak — więcej bąbelków. A szczególnie, gdy podane są w formie pysznego koktajlu. Drinki z winem musującym robią prawdziwą furorę, a bez wątpienia królem ostatnich sezonów jest Aperol Spritz. 3 części mocno chłodzonego prosecco należy zmieszać z 2 częściami Aperola i 1 częścią wody gazowanej. Do tego kilka kostek lodu, plasterek pomarańczy i gotowe. Nie trzeba iść do drogiego pubu, żeby cieszyć się smakiem tego kultowego drinka.
Kolejną z propozycji drinka z winem, tym razem opartą o hiszpańską wersję szampana — cavę — jest Aigua de València. Jest to orzeźwiająca kombinacja, która podobnie jak szprycer, idealnie nadaje się na upalne dni. Do jej przygotowania potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy zmieszany w tych samych proporcjach z cavą — najlepiej wytrawną (brut), przyprawioną odrobiną wódki, ginu i plasterkami pomarańczy. Orzeźwienie gwarantowane!