Dodaj tą jedną rzecz a pączki będą mniej tłuste! Ten sposób znały już nasze babcie.
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku to słodkie święto przypada już 8 lutego. Zgodnie z tradycją, w tym dniu każdy musi skosztować choć jednego pączka! Jeśli dbasz o linię i boisz się o nadprogramowe kilogramy, koniecznie przeczytaj nasze porady. Dowiesz się, jak przygotować pączki, żeby były mniej tłuste!
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami
Tłusty czwartek jest dniem ruchomym. Jego data uzależniona jest od świąt wielkanocnych. W tym roku to słodkie święto przypada już niedługo, 8 lutego. Zgodnie z tradycją w tym dniu każdy musi skosztować przynajmniej jednego pączka!
Pączki w Tłusty Czwartek
Te pyszne wyroby cukiernicze kuszą różnymi smakami, nadzieniami i polewami. Niestety są bardzo kaloryczne, a jeden pączek w zależności od wielkości, sposobu smażenia czy pieczenia, nadzienia i dodatków ma od 250 do nawet 400 kalorii! Żeby je spalić, trzeba wybrać się na 45 minutowy trening aerobiku, jeździć rowerem przez 90 minut lub grać w ping-ponga przez ponad dwie godziny.
Jak przygotować pączki, żeby były mniej tłuste?
Wiele osób zastanawia się, jak przygotować pączki, żeby były mniej tłuste. Sprawdź, jak to zrobić!
Do ciasta dodaj spirytusu - ten sposób znały już nasze babcie
Ten sposób znany jest od pokoleń i często wykorzystywany przez nasze babcie. Co najważniejsze jest skuteczny i sprawia, że ciasto nie chłonie tłuszczu do wewnątrz. Wystarczy, że do ciasta dodasz około dwóch łyżek spirytusu. Możesz go zastąpić również octem lub sokiem z cytryny. Dzięki temu Twoje pączki nie będą tłuste.
Mocno rozgrzej olej
Olej lub smalec wykorzystywany do smażenia pączków powinien mieć odpowiednio wysoką temperaturę. Powinna wynosić około 170 stopni Celsjusza. Zbyt niska temperatura sprawi, że pączki wchłoną nadmierną ilość tłuszczu. Z kolei zbyt wysoka spowoduje to, ze spalą się na zewnątrz, ale pozostaną surowe w środku.
Temperaturę tłuszczu możesz określić za pomocą specjalnego termometru lub poprzez wrzucenie małego kawałka ciasta do oleju. Gdy zacznie skwierczeć, wypłynie, a po minucie będzie rumiane- oznacza to, że można smażyć pączki.
Wlej odpowiednią ilość oleju
Zadbaj o odpowiednią ilość oleju do smażenia. Po wrzuceniu pączka, tłuszcz powinien przykryć go w całości. Jeśli będzie go za mało, to pączki szybciej wchłoną tłuszcz.
Obgotuj pączki przed smażeniem
To mało znany, ale skuteczny sposób. Zamiast wrzucać pączki na rozgrzany olej, najpierw umieść je we wrzątku i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Dzięki temu ciasto wchłonie znacznie mniejszą ilość tłuszczu.
Osusz je na papierowym ręczniku
Po smażeniu rozłóż pączki na papierowym ręczniku. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu, który pozostał po smażeniu.