Dieta i żywienie

Polacy przestają jeść mięso. Na stołach zaczyna dominować inny produkt.

Zamienniki mięsa coraz częściej lądują na polskich stołach!

Zamienniki mięsa

Od pewnego czasu można zauważyć trend wzrostowy dotyczący spożywania zamienników mięsa. Coraz więcej osób decyduje się na zakup zamienników mięsa, a co za tym idzie, jego spożycie maleje. Trend ten można zauważyć zarówno w sklepach, gdzie coraz więcej jest takich produktów, jak i w statystykach. Trend na spożywanie więcej produktów roślinnych niż mięsnych można zauważyć również w naszym kraju. Statystyki pokazują, że połowa Polaków je mniej mięsa niż w zeszłym roku. Według przeprowadzonych ankiet Polska jest też w czołówce krajów, gdzie ludzie chcą zmniejszyć również spożywanie nabiału.

Spożywanie produktów mięsnych

Organizacja ProVeg International zorganizowała projekt Smart Protein, w ramach którego przeanalizowała poziom spożycia mięsa w różnych krajach w Europie. Okazało się, że 40% osób, które wzięły udział w ankiecie, chcą w najbliższym czasie zmniejszyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Według analizy przeprowadzonej przez Global Comsumer Survey w Polsce mamy 7% osób, które są wegetarianami, a 1% naszej populacji uważa się, że weganów. Może i niewielkie to liczby, jednak we Włoszech czy we Francji, takich osób jest jeszcze mniej.

Wzrost sprzedaży 

Dane z Panelu Gospodarstw Domowych pokazują natomiast, że w ciągu ostatnich 36 miesięcy wzrosła sprzedaż produktów, które są zamiennikami mięsa. Co więcej, sprzedaje się mniej mięsa o 7,5% oraz wędlin o 5,5%.Zmiany widać również w restauracyjnych kartach dań, gdzie według portalu Pyszne.pl sprzedaż potraw, które są wegańskie lub wegetariańskie wzrosła o niemal 50%. Szef rozwoju marki Sushi Kushi zaznaczył natomiast, że obecnie nawet co trzeci klient wybiera wegetariańskie rolki do sushi.

Asortyment sklepów 

W sklepach również o wiele łatwiej jest już dostać wegańskie lub wegetariańskie produkty. Nie trzeba ich już szukać po całym sklepie, ponieważ coraz więcej półek jest nimi zapełnione, a co więcej powstają specjalne działy podyktowane roślinnym produktom i zamiennikom mięsa. W ostatnim czasie powstaje również coraz więcej sklepów, które w swoim asortymencie oferują tylko produkty dla wegan lub wegetarian. 

Tańsza dieta 

Według badania przeprowadzonego przez Wegetarianie i Mięsożercy Pod Lupą w większych miastach co piąta osoba przechodzi na dietę bezmięsną. Może to być spowodowane faktem, że w miastach łatwiej jest zakupić takie produkty. Badania z Oxfordu mówią, że koszt zdrowej diety jest niższy od tej mięsnej. Najbardziej „oszczędną” jest dieta wegańska, ponieważ można na niej zaoszczędzić nawet 30%, następnie wegetariańska z wynikiem 22% i fleksitariańska, w ramach której jedzenie mięsa jest ograniczone do minimum.

Popularne artykuły

Portugalia: stan klęski żywiołowej. Na lotnisku nie wystarczy już tylko certyfikat covidowy.

Czy Polska Edukacja Traci Sens? Kontrowersje wokół Nowego Rozporządzenia MEN

Ten moment jest kluczowy w diecie! Wyczuj go a odniesiesz sukces!