Sałatka jarzynowa - 4 najczęstsze błędy podczas jej przygotowywania
Sałatka jarzynowa to już klasyczne danie, które dość często gości na stole. Jakich błędów nie należy popełniać podczas jej przygotowywania? Odpowiadamy!
Popularna sałatka
Jedną z najbardziej popularnych sałatki, jest sałatka jarzynowa, której składniki to przede wszystkim warzywa. Sałatka ta stała się wręcz klasykiem i nawet tradycją odświętnego stołu. Praktycznie każdy ją zna i lubi, a więc nie ma problemu, że komuś nie zasmakuje. Smak tej sałatki jest zarówno słodki, kwaśny, jak i słony, co sprawia, że jest taka niepowtarzalna.
Sałatka jarzynowa
Podczas przygotowywania takiej sałatki coś może pójść nie tak i jej smak nie będzie taki wyśmienity. Pomimo swojej prostoty w przygotowaniu, nie zawsze sałatka jarzynowa wychodzi idealna. Co zrobić, aby zawsze wyszła smaczna i szybko znikała z talerzy? Poniżej znajdziesz 4 najczęstsze błędy, jakie są popełniane podczas przygotowywania sałatki jarzynowej.
1) Nieodpowiednie proporcje
Na smak sałatki wpływają proporcje jej składników. Najlepiej jest dodawać każdego składnika w takiej samej ilości, dzięki czemu zostanie zachowana proporcja. Miarą w tym wypadku może być np. szklanka czy dekagramy, choć należy pamiętać, że niektóre składniki są cięższe od innych. Dobrym miernikiem może być też zwykły pojemnik. Majonez natomiast należy dodawać stopniowo, ponieważ powinien on łączyć wszystkie składniki, a nie je zdominować.
2) Mało wyrazisty smak
Sałatka jarzynowa to połączenie słonego, słodkiego i kwaśnego smaku. Marchew i groszek zapewniają słodki smak, a kwaśność zawdzięcza kiszonemu ogórkowi. Sałatka jarzynowa jest również sycąca dzięki ziemniakom i jajku. Pomimo połączenia tych składników sałatka może mieć mdły smak. Wtedy warto dodać do niej inne dodatki jak np.łużkę musztardy oraz jabłką pokrojonę w kostkę. Niektórzy dodają kiełbasę czy grillowane mięso. Ciekawym dodatkiem na święta będzie również solony śledź.
3) Nieodpowiednio pokrojone składniki
Sałatka z jarzyn zawdzięcza swój smak również składnikom, które powinny być odpowiednio pokrojone. Nie mogą być pokrojone w zbyt małą kostkę, ponieważ stworzą ciapę, ani też w zbyt dużą kostkę, która nie będzie estetycznie wyglądać. Według wielu przepisów składniki powinny być pokrojone w kostkę o boku 1 cm. Ziemniaki jednak można pokroić w trochę większą kostkę, ponieważ są kruche i szybko się rozpadają.
4) Za szybko przygotowana
Czasami chcąc nadgonić pracę, przygotowujesz sałatkę wcześniej, bo przecież w lodówce „może postać”. Okazuje się jednak, że nie należy zbyt szybko przygotowywać sałatki jarzynowej, ponieważ należy ją zjeść w ciągu 48 godzin. Jednym z jej głównych składników są gotowane warzywa, które po dwóch dniach mogą zacząć fermentować. Co więcej, gdy w sałatce jest jabłko, surowa cebula i majonez, to zacznie się ona szybciej psuć.