Jak nie marnować żywności w Boże Narodzenie?
Każdego roku w Polsce 9 milionów ton żywności ląduje w koszu. Szczególnie dużo jedzenia wyrzucamy po świętach. Dowiedz się, jak przygotować Święta w stylu zero waste, żeby uniknąć marnowania żywności.
W Boże Narodzenie marnuje się mnóstwo żywności
Wielka obfitość jedzenia i mnóstwo potraw na świątecznym stole to część corocznej tradycji. Jej ciemną stroną bywa jednak marnowanie dużej ilości jedzenia.
Statystyczny Polak wyrzuca do kosza około 4 kg jedzenia miesięcznie, a w grudniu nawet 2-3 razy więcej. Oznacza to, że przeciętna polska rodzina każdego roku wyrzuca do śmietnika prawie 3 tysiące złotych! Wszystko przez to, że kupujemy za dużo i marnujemy mnóstwo jedzenia.
W okresie świąt Bożego Narodzenia, kupujemy jeszcze więcej żywności i przez to marnujemy więcej produktów. Dowiedz się, jak przygotować Święta w stylu zero waste, żeby tego uniknąć.
Święta w stylu zero waste- jak nie marnować żywności w Boże Narodzenie?
Zacznij od tego, żeby stworzyć listę świątecznych posiłków i przeliczyć je na ilość osób. Jeśli na mamy 3 lub 4 osobową rodzinę, nie ma sensu przygotowywać tradycyjnych 12 potraw, ponieważ nikt nie przeje takich ilości jedzenia.
Świąteczne menu warto dostosować nie tyle do tradycji, ale przede wszystkim do gości, których będziemy mieć przy stole.
Warto zaplanować bożonarodzeniowe menu w taki sposób, by wykorzystać jak najlepiej mniejszą ilość składników, zamiast kupować mnóstwo produktów spożywczych.
Warto wcześniej sporządzić sobie listę świątecznych potraw, z którą wybieramy się na zakupy. To pozwoli oszczędzić nam czas i pieniądze, a wszystkie sprawunki załatwić podczas mniejszej ilości wizyt w sklepie.
Pamiętaj o tym, żeby przed świętami opróżnić lodówkę i zamrażarkę, żeby najpierw wykorzystać zapasy, które się w niej znajdują.
Zrobienie dodatkowego miejsca w zamrażarce jest rozsądne, bo większość produktów i gotowych dań, które zostają po świętach, można zamrozić. To pozwoli przedłużyć ich świeżość i uniknąć marnowania żywności.
Jedzenie, które zostanie po świętach zapakuj gościom na wynos. Na pewno chętnie skosztują bożonarodzeniowych potraw w kolejnych dniach.
Część potraw możesz oddać potrzebującym. Wystarczy zanieść świąteczne potrawy i inne produkty do jednej z lodówek społecznych i jadłodzielni, które znajdują się w wielu miastach Polski. Warto to zrobić jak najszybciej, gdy potrawy są świeże i nadają się do spożycia.