Czy mak do ciasta trzeba gotować?
Przepisów na ciasta z makiem mamy w Internecie wiele. Aby ciasto wyszło smaczne, należy odpowiednio przygotować mak. Jak to zrobić? Podpowiadamy!
Ciasta z makiem
Makowiec, makówki czy makowy zawijaniec to tylko kilka popularnych przepisów na ciasto z makiem. Dobry przepis to jednak nie wszystko, a smak ciasta zależy przede wszystkim od jego składników. Aby ciasto z makiem miało odpowiedni smak, bardzo ważny jest mak i sposób jego przygotowania.
Gotowy mak lub do przygotowania
W sklepach można znaleźć wiele rodzajów maku, zarówno gotowy już w puszkach, który można od razu wyłożyć na ciasto lub zwykły mak do własnego przygotowania w domu. Mak makowi nie jest równy i może się różnić smakiem w zależności od producenta. Mak ma również w sobie wiele składników odżywczych, które w procesie obróbki nie zginą.
Zakup maku
Zakup maku to ważna sprawa, jeśli samodzielnie chcemy zrobić danie z makiem na święta. Warto produkt ten zakupić na targu lub na bazarze, ponieważ wtedy mamy większą pewność, że będzie on świeży. Mak pakowany i sprzedawany w marketach może już trochę "leżeć" na półce, przez co nie będzie taki dobry. Co więce, w marketach często do pojemnika z makiem dosypuje się jego kolejną porcję, przez co możemy kupić mak, który będzie już zwietrzały.
Wcześniejsze przygotowanie
Mak to taki produkt, którym trzeba zająć się dzień wcześniej. Do gotowania należy używać namoczonego. Na początku należy mak przepłukać, aby pozbyć się zanieczyszczeń czy innych zabrudzeń. Następnie należy mak namoczyć . Książki kucharskie i kucharze zalecają, aby mak pozostawić w wodzie nawet na całą noc. Dzięki temu mak będzie cięższy. W kolejnym dniu należy w tym roztworze ugotować mak. Ani moczenie, ani gotowanie maku nie powoduje, że utraci on swoje witaminy i smak.
Moczenie maku
Mak można moczyć nie tylko w wodzie, ale również w zwykłym lub osłodzonym mleku. Dzięki temu już w procesie moczenia nabierze mocniejszego i słodszego smaku. Zalewając mak mlekiem najlepiej zrobić to w proporcjach 2:1, czyli dwie szklanki mleka na szklankę maku. Aby mak ugotował się szybciej, to można do fazy moczenia wykorzystać ciepłą wodę lub ciepłe mleko.
Gotowanie maku
Idealny mak to również odpowiednio ugotowany mak. Z tą czynnością mogą być trudności, ponieważ ciężko jest określić, po jakim czasie gotowania mak jest już gotowy. Wiele kucharzy zaleca sprawdzić, czy mak jest już gotowy poprzez roztarcie ziarenek w palcach, jednak gdy jest on gorąco, to jest to utrudnione. Jeśli gotujemy mak w proporcji 1:3, to powinno to zająć 40 minut. Jeśli natomiast zmniejszymy proporcję do 1:2, to taki mak można gotować krócej, bo przez około 30 minut. Niezależnie od wybranej opcji gotowania i tak trzeba sprawdzić pod koniec czy jest już gotowy.
Wystudzenie maku
Po ugotowaniu maku należy go odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej odcedzić go na sitku i tak pozostawić na dwie godziny, aby dokładnie się osuszył. Po ostygnięciu mak należy przemielić dwa lub nawet trzy razy, w zależności od tego, jaka jego konsystencja jest nam potrzebna. Do ciast zazwyczaj mak mieli się dwa razy. Jeśli po przemieleniu mak jest nadal zbyt mokry, to do jego zagęszczenia można wykorzystać kaszę lub bułkę tartą.