GIS: Wykryto bakterie Salmonelli w filetach drobiowych! Sieć blokuje sprzedaż mięsa.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli Enteritidis w partii produktów świeżego fileta z piersi kurczaka. 23 listopada GIS nakazał wycofanie produktów w rynku sprzedażowego.
Wykryto bakterie Salmonelli
GIS podał informacje o przebadaniu przez Inspekcje Weterynaryjną partii świeżych filetów z piersi kurczaka. Okazało się, że w żywności znajduje się bakteria Salmonella Enteritidis.
Mięso pochodzi z firmy Drobex. Przedsiębiorstwo Drobiarskie znajduje się w Solcu Kujawskim. Weterynaryjny numer identyfikacyjny przedsiębiorstwa to WNI 04033902. Produkty produkowane są dla Jeronimo Martins Polska. Mięso sprzedawane jest w sieci marketów Biedronka.
Chodzi o produkt Świeży filet z piersi kurczaka MAP, o numerze partii: 793921 i terminie przydatności do spożycia: 01.12.2021.
Sieć sklepów Biedronka zablokowała sprzedaż produktów i wycofuje je ze sprzedaży.
Komunikat i zalecenia GIS
Firma Drobex Sp. z o.o. zobowiązana jest do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku. Przedsiębiorstwo dostało zakaz używania mięsa do wyrobu innych produktów spożywczych. GIS zakazał wprowadzenie mięsa do obrotu.
Przedsiębiorstwo zobowiązane jest do przedstawienia wyjaśnień i ustalenia przyczyn wystąpienia bakterii w mięsie.
GIS nakazał również dokładną weryfikacje procedur nadzoru nad dostawcami. Drobex ma także sprawdzić procedury mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym pisze, aby unikać spożywania mięsa bez obróbki cieplnej. Apeluje, aby bezzwłocznie zgłosić się do lekarza po wystąpieniu niepokojących objawów zatrucia:
"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" – wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny.
Bakteria Salmonelli
Salmonella to rodzaj bakterii Gram-ujemnych. W obrębie gatunku wyróżnia się liczne serotypy. Najpopularniejsze to S. Typhi, który powoduje rozwój duru brzusznego. Serotyp S. Paratyphi odpowiedzialny jest za rozwój durów rzekomych.
Zatrucia pokarmowe (salmonellozy) wywoływane są przez gatunek bakterii S. Enteritidis.
Bakterie Salmonelli mogą zakazić ludzi i człowieka. Występują u zwierząt gospodarskich (owce, świnie) oraz w drobiu, a nawet u zwierząt domowych.
Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, czyli po spożyciu zanieczyszczonych jaj, mleka, drobiu, majonezu.
Zakazić się można również przez bezpośredni kontakt z zakażonym zwierzęciem lub człowiekiem.
Zakażenie rozwija się także po spożyciu zanieczyszczonej odchowami wody.
Bakterie Salmonelli powodują głównie nieżyt żołądkowo-jelitowy. Do jego objawów zaliczamy: nudności, wymioty, biegunka, silne bóle brzucha, gorączka lub stan podgorączkowy.
U osób z niską odpornością zakażenie może doprowadzić do m. in. zapalenia płuc, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia kości i stawów, zapalenia pęcherzyka żółciowego, a nawet do sepsy.
Po wystąpieniu niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem. Podczas zakażenia o łagodnym przebiegu należy pamiętać o uzupełnianiu płynów i spożywaniu elektrolitów.
źródło: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-jednej-partii-produktu-swiezy-filet-z-piersi-kurczaka-map-ze-wzgledu-na-wykrycie-obecnosci-bakterii-salmonella-enteritidis