Zdrowie

Turbo- kisiel na ból gardła od Pana Tabletki. Poznaj domowy przepis.

Jeśli Twoje gardło piecze, szczypie lub boli, poznaj naturalne i bezpieczne sposoby pozbycie się tych uciążliwych objawów. Przedstawiamy prosty przepis na turbo- kisiel na ból gardła od Pana Tabletki.

Sposoby na infekcje od Pana Tabletki

Sezon jesienno- zimowy to wzmożony okres zachorowań na infekcje dróg oddechowych, przeziębienie i grypę. W tym czasie jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych wirusów i bakterii, z którymi nasz układ odpornościowy może sobie nie poradzić.

Pan Tabletka, autor popularnego farmaceutycznego bloga, przedstawia naturalne i bezpieczne sposoby pozbycie się uciążliwych objawów choroby. Żyje zgodnie z dewizą: „Zrób wszystko, żeby tabletki nie były potrzebne – a jeśli to niemożliwe wybierz najlepsze i stosuj je prawidłowo.” Poznaj jego sprawdzony przepis na kisiel na ból gardła!

Turbo- kisiel na ból gardła od Pana Tabletki- działanie

Domowy kisiel na bazie odwaru z nasion lnu (całych lub mielonych) to skuteczne i bezpieczne lekarstwo na ból gardła. Działa nawilżająco i powlekająco (osłaniająco) na błonę śluzową gardła. Sprawdzi się przy podrażnionym gardle i suchym kaszlu. To dobry środek na zahamowanie rozwoju infekcji i wspomaganie kuracji. Len pomaga także przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Przepis na domowy kisiel lniany na ból gardła

Składniki:

  • 2 łyżki nasion lnu (całe lub mielone)
  • Woda lub napar ziołowy
  • Naturalny sok owocowy z malin, bzu, agrestu, czarnej porzeczki, dzikiej róży
  • Miód

Przygotowanie kisielu lnianego

Najpierw przygotuj wybrany napar ziołowy, aby wzmocnić właściwości kisielu. Łyżeczkę każdego ziółka rozpuść w 250 ml wody. Zioła możesz łączyć ze sobą dowolnie.

  • Napar z kwiatów czarnego bzu i lipy- działa napotnie i wygrzewająco.
  • Napar z liścia podbiału i tymianku- działa osłonowo i wspomagająco w kaszlu.
  • Imbir, cynamon, anyż, goździki- mają działanie antybakteryjne i antywirusowe, rozgrzewają i działają napotnie.

2 łyżki nasion lnu i 150 ml wody lub naparu należy wlać do garnka i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu. Następnie, po gotowaniu należy dodać 100 ml soku. Odwar trzeba przestudzić do temperatury poniżej 40° i dodać łyżeczkę miodu. Do kisielu możesz dodać również świeże lub suszone owoce.

Dawkowanie:

Przygotuj kisiel rano i popijaj drobnymi porcjami w ciągu dnia. Dzięki temu gardło przez cały dzień pozostanie nawilżone.

Popularne artykuły

Czy ćwicząc na orbitreku można schudnąć?

Jak wybrać dodatkowe ubezpieczenie na życie?

Dopłata za dezynfekcję paczki? Nie daj się oszukać. 46-latka straciła duże pieniądze