Turbo- kisiel na ból gardła od Pana Tabletki. Poznaj domowy przepis.
Jeśli Twoje gardło piecze, szczypie lub boli, poznaj naturalne i bezpieczne sposoby pozbycie się tych uciążliwych objawów. Przedstawiamy prosty przepis na turbo- kisiel na ból gardła od Pana Tabletki.
Sposoby na infekcje od Pana Tabletki
Sezon jesienno- zimowy to wzmożony okres zachorowań na infekcje dróg oddechowych, przeziębienie i grypę. W tym czasie jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych wirusów i bakterii, z którymi nasz układ odpornościowy może sobie nie poradzić.
Pan Tabletka, autor popularnego farmaceutycznego bloga, przedstawia naturalne i bezpieczne sposoby pozbycie się uciążliwych objawów choroby. Żyje zgodnie z dewizą: „Zrób wszystko, żeby tabletki nie były potrzebne – a jeśli to niemożliwe wybierz najlepsze i stosuj je prawidłowo.” Poznaj jego sprawdzony przepis na kisiel na ból gardła!
Turbo- kisiel na ból gardła od Pana Tabletki- działanie
Domowy kisiel na bazie odwaru z nasion lnu (całych lub mielonych) to skuteczne i bezpieczne lekarstwo na ból gardła. Działa nawilżająco i powlekająco (osłaniająco) na błonę śluzową gardła. Sprawdzi się przy podrażnionym gardle i suchym kaszlu. To dobry środek na zahamowanie rozwoju infekcji i wspomaganie kuracji. Len pomaga także przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Przepis na domowy kisiel lniany na ból gardła
Składniki:
- 2 łyżki nasion lnu (całe lub mielone)
- Woda lub napar ziołowy
- Naturalny sok owocowy z malin, bzu, agrestu, czarnej porzeczki, dzikiej róży
- Miód
Przygotowanie kisielu lnianego
Najpierw przygotuj wybrany napar ziołowy, aby wzmocnić właściwości kisielu. Łyżeczkę każdego ziółka rozpuść w 250 ml wody. Zioła możesz łączyć ze sobą dowolnie.
- Napar z kwiatów czarnego bzu i lipy- działa napotnie i wygrzewająco.
- Napar z liścia podbiału i tymianku- działa osłonowo i wspomagająco w kaszlu.
- Imbir, cynamon, anyż, goździki- mają działanie antybakteryjne i antywirusowe, rozgrzewają i działają napotnie.
2 łyżki nasion lnu i 150 ml wody lub naparu należy wlać do garnka i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu. Następnie, po gotowaniu należy dodać 100 ml soku. Odwar trzeba przestudzić do temperatury poniżej 40° i dodać łyżeczkę miodu. Do kisielu możesz dodać również świeże lub suszone owoce.
Dawkowanie:
Przygotuj kisiel rano i popijaj drobnymi porcjami w ciągu dnia. Dzięki temu gardło przez cały dzień pozostanie nawilżone.