Co się dzieje z organizmem, gdy jesz orzechy?
Laskowe, włoskie, nerkowce, pistacje, pekan… istnieje wiele odmian orzechów. Wszystkie z nich są pyszne i zdrowe, dlatego warto po nie często sięgać. Dowiedz się, co się dzieje z naszym organizmem, gdy jemy orzechy? Które z nich są najzdrowsze i ile powinniśmy ich jeść?
Co się dzieje z organizmem, gdy jesz orzechy?
- Orzechy to niezwykle wartościowy składnik odżywczy, pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek. Już trzy orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3!
- Zawierają również dużo witamin z grupy A i E oraz żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk.
- Działają antyoksydacyjnie i skutecznie zwalczają wolne rodniki.
- Warto je spożywać podczas wzmożonego wysiłku umysłowego, ponieważ dzięki obecności w nich L-argininy, pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
- Zawierają także dużo błonnika, dzięki czemu przyspieszają metabolizm i wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej. Jednak spożywane w za dużej ilości mogą wywoływać zatwardzenie.
- Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, mają właściwości przeciwzakrzepowe i obniżają poziom złego cholesterolu.
- Dzięki dużej zawartości potasu, wpływają na utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie.
- Orzechy włoskie i laskowe dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, szczególnie polecane są kobietom w ciąży.
- Z kolei orzechy ziemne wyróżniają się rekordową ilością witaminy B3 (niacyny). Zawierają także największą ilość białka, dlatego tak często wybierane są przez sportowców.
- Badania potwierdzają, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszać ryzyko występowania nowotworów.
- Oprócz tego zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, zawału serca, udaru mózgu.
- Polecane są także osobom, które zmagają się z niedowagą i chcą przytyć.
- To kaloryczna, ale bardzo zdrowa przekąska, dlatego każdego dnia warto je jeść. Zaspokajają apetyt na dłużej i są zdrowym wyborem, gdy chcemy zjeść coś między posiłkami.
- Podsumowując orzechy to bogactwo zdrowia!
Które orzechy są najzdrowsze?
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Z tego powodu polecamy dodawać swoje ulubione orzechy do codziennych posiłków. Najzdrowsze są orzechy włoskie, migdały, nerkowce, ziemne, laskowe, pistacje.
Ile orzechów powinno się jeść?
Pamiętaj, że wszystkie orzechy są bardzo kaloryczne. Mają od 553 kcal (orzechy nerkowca) do 718 kcal (orzechy makadamia) w 100 g.
Dietetycy zalecają, aby spożywać garść różnego rodzaju orzechów, kilka razy w tygodniu, zamiast innych produktów, a nie jako dodatkową przekąskę lub w potrawach (płatki śniadaniowe, sałatka). Zawsze wybieraj orzechy świeże, bez dodatku czekolady, karmelu, czy soli.