Dom

Co zrobić, aby warzywa i owoce nie ciemniały? Poznaj nasze sposoby!

Ciemnienie warzyw i owoców nie jest oznaką ich psucia. Co zrobić, aby pokrojone produkty nie ciemniały tak szybko? Podpowiadamy!

Krojenie warzy i owoców 

Czasami chcą „podgonić” pracę, kroisz warzywa czy owoce szybciej. Niestety niektóre z nich mają tendencję do ciemnienia. Nie jest to co prawda oznaka psucia, jednak takie produkty nie wyglądają już zachęcająco oraz smakowicie. Praca w kuchni nie zawsze pozwala na obieranie i krojenie warzyw czy owoców na bieżąco, czasami trzeba to zrobić szybciej. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym szybciej pokrojone produkty nie ściemnieją.

Ciemnienie produktów

Warzywa i owoce, które mają tendencję do ciemnienia to przede wszystkim ziemniaki, gruszki, jabłka, seler czy biała kapusta. Dzieje się tak, dlatego że zachodzi wtedy reakcja utleniania, gdzie enzymy produktów mają kontakt z tlenem. Co więcej, zmiana kolor owoców jest spowodowana również ekspozycją ich na słońce, wilgoć czy obecność jonów metali noża podczas ich krojenia.

Zimna woda

Skutecznym sposobem na opóźnienie ciemnienia pokrojonych produktów jest umieszczenie ich po obraniu w zimnej wodzie. Obrane warzywa wrzuć do zimnej wody, przez co dłużej będą świeże i nie ściemnieją. Jeśli przepis wymaga pokrojenia ich na drobne kawałki, to tę czynność zrób na samym końcu przed ich dalszą obróbką.

Ocet

Okazuje się, że ocet również może pomóc na ciemnienie produktów. Odrobinę octu możesz dodać do wody, w której umieścisz wcześniej obrane produkty. W ten sposób zabezpieczysz je przed zmianą barwy. Pamiętaj jednak, aby dodać go tylko odrobinę, ponieważ zbyt duża ilość octu w wodzie może sprawić, że zmieni się ich smak. Co więcej, w takim roztworze trzymaj produkty tylko rzez kilkanaście minut, nie dłużej. Do wody z octem nie wkładaj również owoców, które mają miękki miąższ, ponieważ może z nich szybko powstać papka.

Sok z cytryny

Na ciemnienie produktów możesz zastosować również sok z cytryny. Pokropieniem nim świeżo pokrojonych produktów tj. banan, jabłko czy awokado sprawi, że zachowają one swój kolor na dłużej. Sok z cytryny możesz zastąpić również sokiem z limonki czy grejpfruta.

Blanszowanie

Aby pokrojone owoce czy warzywa nie straciły swojego koloru, może je również zblanszować. Wystarczy, że zanurzysz je na kilka minut we wrzątku, a później schłodzisz zimną wodą. Blanszowanie sprawi, że proces utleniania zostanie zahamowany. Możesz zabieg ten przeprowadzić również za pomocą pary, będzie on trwał trochę dłużej, ale nadal będzie skuteczny.

Blanszować możemy groszek, pieczarki, cukinię, bób, kalafiory, szpinak czy brokuły.

Popularne artykuły

Gdzie zrobisz zakupy 31 października? A co z 1 listopada?

Gotowi na Karnawał 2024!? Kiedy zacząć przygotowania? Ile potrwa w tym roku?

Niezwykłe wieści od popularnej linii lotniczej! Idealne informacje przed wakacjami!