Chcesz żyć długo i zdrowo? Nie przegap wyjątkowej substancji — glutationu!
Chcesz żyć długo i zdrowo? Nie przegap wyjątkowej substancji — glutationu!
Najprawdopodobniej nigdy o nim nie słyszałeś — spieszymy z wyjaśnieniami! Glutation to najsilniejsza substancja detoksykująca i przeciwstarzeniowa wytwarzana przez nasz organizm. Można go ponadto znaleźć w wielu popularnych produktach spożywczych. Włącz je do swojej diety, a będziesz mógł cieszyć się długim życiem w zdrowiu i pełni sił.
Zgodnie z teorią wolnorodnikową, liczne choroby są spowodowane stresem oksydacyjnym, który powoduje uszkodzenia komórek, tkanek i organów w naszym ciele. System antyoksydacyjny, oparty o glutation (GSH), to główny system rozpraszający i usuwający wolne rodniki, który spowalnia tym samym postępy procesu starzenia. Warto zatem dbać o odpowiedni poziom glutationu, dzięki któremu będziemy mogli dłużej cieszyć się zdrowiem. Jak podnieść poziom glutationu? Sprawdź!
Glutation — dobroczynne właściwości. Co mówią badania?
Stwierdzenie, że glutation pomaga żyć dłużej, ma oparcie w licznych badaniach. Odkryto, że u osób, które dożyły sędziwego wieku 80-100 lat, poziom glutationu był na zadowalającym poziomie, co może tłumaczyć, w jaki sposób udało im się dożyć do tak wspaniałego wieku. Dla porównania, w grupie wiekowej 20-40 lat poziom glutationu również mieścił się w normie, a u osób między 40-60 i 60-80 lat poziom GSH był na krytycznie niskim poziomie. Niski poziom to łatwa zapadalność na zachorowania związane z wiekiem: podwyższone ciśnienie tętnicze, choroby serca, problemy z krążeniem, reumatyzm, chorobę Alzheimera i Parkinsona, niektóre nowotwory, zaćmę i inne wyniszczające choroby. Nietrudno wysnuć wnioski, że im wyższy poziom GSH, tym powolniejsze starzenie i lepszy stan zdrowia.
Dlaczego brakuje glutationu?
Z biegiem lat, a począwszy od ok. 40 roku życia, wątroba produkuje coraz mniej glutationu. Jeśli dodatkowo źle się odżywiasz, palisz, pijesz alkohol, prowadzisz stresujące życie lub oddychasz zanieczyszczonym powietrzem, możesz doprowadzić do niedoboru glutationu.
Aby poznać poziom glutationu w swoim organizmie, warto oddać próbkę z surowicy w specjalistycznym punkcie pobrań. Jak tłumaczy specjalista z firmy Mito-Pharma, gdzie można nabyć zredukowany glutation o wysokim stopniu przyswajalności, „innowacyjne badania pozwolą na ocenę wydolności i pracy mitochondriów i tym samym na dobór odpowiednio dopasowanej suplementacji najwyższej jakości i czystości”.
Gdzie go szukać w pożywieniu?
Dbając o właściwe żywienie, możesz pomóc swojej wątrobie w wytwarzaniu odpowiednich ilości glutationu. Należy po prostu spożywać pokarmy, które go zawierają — koniecznie regularnie, ponieważ w ten sposób udaje im się stymulować produkcję tego związku w organizmie. Najbogatszym w glutation warzywem są szparagi, a tuż po nich awokado, arbuz, szpinak, brzoskwinie, jabłka, grejpfruty, marchew i melony. Ideałem jest połączenie wyżej wymienionych warzyw i owoców z innymi pokarmami, które sprzyjają produkcji glutationu przez wątrobę. Jakimi? Na przykład z rybą, bogatą w sole mineralne, a w szczególności selen. Niech w kuchni nie brakuje czosnku, cebuli i pora, które zawierają związki siarki, kluczowe w działaniu glutationu.
Glutation a suplementacja — czy warto?
Coraz częściej mówi się w kontekście powszechnych chorób cywilizacyjnych i obecnego szybkiego trybu życia o konieczności uzupełniania glutationu. Suplementacja powinna być jednak świadoma. Na rynku istnieje wiele preparatów: glutation liposomalny, w formie płynu, w żelu, zamknięty w kapsułkach lub tabletkach. Wybierając konkretny preparat, najlepiej sięgnąć po zredukowaną (aktywną) postać GSH. Forma musi być odporna na działanie kwasów żołądkowych, aby substancja czynna mogła dotrzeć bezpośrednio do jelit, i tam być uwolniona. Połączenie glutationu z takimi substancjami jak witamina C i E, witamina B12, foliany, mangan, selen i cynk spotęgują działanie tej substancji w naszym organizmie. Szukajmy zatem wartościowych preparatów — tylko takie efektywnie wpłyną na nasz organizm.