Czy w ciąży powinno się jeść "za dwoje"?
Często mówi się, że kobieta w ciąży powinna „jeść za dwoje”. Jak się okazuje, to powiedzenie nie powinno być brane zbyt dosłownie. W rzeczywistości kobieta w ciąży nie musi spożywać aż dwukrotnie więcej jedzenia niż zwykle.
Dieta kobiety w ciąży
Kobieta w ciąży powinna zwracać szczególną uwagę na to, co i w jakich ilościach je. Dieta przyszłej mamy powinna być dobrana, zbilansowana, bogata w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Odżywianie ma ogromne znaczenie w czasie ciąży dla prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia matki. To właśnie dieta w znacznej mierze decyduje o zdrowiu dziecka i matki.
Czy w ciąży powinno się jeść "za dwoje"?
Wbrew powszechnemu przekonaniu kobieta w ciąży wcale nie powinna „jeść za dwoje”, ale dla dwojga!
Zapotrzebowanie energetyczne wzrasta w II i III trymestrze ciąży, zazwyczaj o 20%. Oznacza to, że większość ciężarnych kobiet potrzebuje zaledwie około 300 dodatkowych kalorii dziennie. 300 kcal to jedna szklanka lodów, 90 g orzechów laskowych, trzy średnie jabłka, 150 g łososia albo jedna kanapka z tuńczykiem. Nie tak dużo, jakby się wydawało?
Te produkty włącz do swojej diety w ciąży
Spożywaj 5-6 małych posiłków w ciągu dnia i upewnij się, że są one zdrowe i odpowiednio zbilansowane.
Przyszła mama do swojej diety powinna włączyć świeże owoce i warzywa, zwłaszcza takie jak szpinak, jarmuż, brokuły, szparagi są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Jajka, które są pełne witamin A,D,E,K i witamin z grupy B oraz minerałów: wapnia, selenu. Nabiał: mleko, jogurt, kefir czy żółty ser, które dostarczą Ci wapnia i witamin A oraz D. Chude mięso, które jest źródłem białka i żelaza oraz ryby, które zawierają kwasy z grupy omega-3 i omega-6, białko, wapń, żelazo, potas i fosfor.
Przyszła mama powinna pić co najmniej 2-3 litry wody dziennie. Regularne nawadnianie zapobiega odwodnieniu się, wzdęciom i zmniejsza mdłości u ciężarnych. Woda jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka i utrzymania wód płodowych na odpowiednim poziomie.
Tych produktów unikaj w ciąży
W czasie ciąży zrezygnuj ze spożywania niepasteryzowanego mleka i wytwarzanych z niego serów. Ich jedzenie niesie za sobą ryzyko wystąpienia groźnych chorób: listeriozy, salmonellozy czy kampylobakteriozy. Nie jedz surowego lub niedopieczonego mięsa, które może zawierać bakterie, które mogłyby zaszkodzić Twojemu dziecku. Unikaj ryb o wysokiej zawartości rtęci, np. mięsa rekina, miecznika, makreli.