Pestki tych owoców mają świetne zastosowania. Poznaj je i nie wyrzucaj pestek!
Niektóre pestki owoców można wykorzystać, ponieważ mają zastosowanie w kosmetyce czy kulinariach. Sprawdź, co możesz z nich zrobić!
Owoce i ich pestki
Podczas jedzenia owoców zazwyczaj wyrzucamy z nich pestki, ponieważ nie są one jadalne. Okazuje się jednak, że niektóre z nich warto zachować i później zastosować. Niektóre pestki można wykorzystać podczas gotowania potraw lub przy zabiegach kosmetycznych. Sprawdź, jakie pestki możesz jeszcze wykorzystać!
Pestki granatu
Pestki granatu to kopalnia witamin. Jego pestki zawierają witaminy B, C i E oraz magnez, krzem, potas czy selen. Pestki tego owocu spowalniają proces starzenia się skóry, pozytywnie wpływają na skórę trądzikową oraz podrażnioną. Pestki granatu łagodzą skutki stresu oraz normują poziom cukru we krwi. Można je zblenderować i dodać do różnych soków, deserów czy innych dań.
Pestki wiśni
Pestki wiśni pomagają na bolące stawy lub przepracowane mięśnie. Można z nich zrobić ciepły termofor, który pomoże również na bóle menstruacyjne. Wystarczy włożyć je na chwilę do piekarnika, a później przełożyć do bawełnianego woreczka. Będą one powoli oddawać swoje ciepło i koić ból. Pestki z wiśni nadadzą się również jako naturalna sadzonka drzew, ponieważ zasadzone w ziemi, po pewnym czasie wykiełkują.
Pestki awokado
Pestka awokado jest bogata w wiele witamin, między innymi A i E oraz kwas foliowy. Można ją wysuszyć i zblendować, a uzyskany proszek dodawać do soków czy dań, w celu uzupełnienia tych witamin. Proszek należy jednak przechowywać w szczelnym słoiku i w ciemnym miejscu. Z pestki z awokado również wyrośnie nowe awokado, wystarczy wbić kilka wykałaczek na spód pestki i włożyć ją do słoika i zalać wodą do 1/3 wysokości pestki i co jakiś czas wymienić wodę.
Pestki dyni
Z dyni można zrobić nie tylko zupę dyniową, ale z jej pestek można stworzyć świetną przekąskę lub dodatek do wielu dań. Wystarczy tylko pestki wyciągnąć z dyni i ułożyć na blaszce do pieczenia, a następnie włożyć ją do piekarnika na 90 stopni i suszyć przez 1,5 godziny. Po tym czasie pestki wyschną i będzie można ich użyć do innych dań. Dodatkowo pestki te są źródłem potasu, magnezu oraz witaminy D i E.
Pestki moreli
Pestki z moreli można natomiast wykorzystać w gastronomii, ponieważ są one jednym ze składników włoskich ciastek amaretti. Można ze zmielonych pestek moreli stworzyć świetny peeling do ciała i twarzy. W połączeniu z olejem kokosowym i migdałowym stworzy oczyszczający i złuszczający peeling.
Pestki arbuza
Mało kto zjada pestki z arbuza, ponieważ są dość twarde w porównaniu do miąższu. Pestki arbuza mają działanie przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływają na prace jelit. Pestki te można jeść wraz z miąższem lub je wysuszyć i zblenderować na proszek, lub zrobić z nich herbatkę, która pomaga na dolegliwości żołądkowe.