Pomidory w słoikach na zimę. Poznaj kilka sposobów na ich przechowywanie!
Na zimę warto zrobić kilka przetworów, dzięki którym zatrzymamy smaki lata na dłużej. Poznaj kilka przepisów na pomidory do słoików!
Przetwory na zimę
Aby zatrzymać smaki lata, często robisz przetwory na zimę. Mogą to być zarówno słodkie weki, jak dżemy, soki czy powiła, jak również sałatki, ogórki, buraczki czy papryka. Do słoików możesz również zrobić pomidory, aby zatrzymać ich smak na dłużej. Jeśli sezon w pomidory obrodził, to część z nich warto zrobić do słoików, ponieważ pomidory należy jeść na bieżąco, ponieważ długo nie postoją.
Składniki odżywcze
Pomidory to źródło wielu składników odżywczych i witamin. Warzywa te są niskokaloryczne, a także zawierają w swoim składzie witaminy C i E oraz potas, błonnik i beta-karoten. Przetwarzanie nie sprawia, że ich właściwości odżywcze ulegają zniszczeniu. Możesz więc bez przeszkód je smażyć, suszyć czy gotować, a one będą tak samo bogate w wartości odżywcze. Aby zatrzymać ich smak i aromat warto przygotować z nimi kilka słoików na zimę. Poniżej zajdziesz 3 przepisy na pomidory do słoików.
Przepis 1
Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie weków z pomidorów jest ich zasolenie i włożenie do słoików.
Składniki:
- pomidory,
- sól,
- pieprz czarny mielony lub w ziarnkach (ewentualnie).
Przygotowanie:
1) Na początek należy dokładnie umyć pomidory i pokroić je na mniejsze części np. w ćwiartki.
2) Następnie włóż je do słoików, jednak należy układać je tam dość ciasno.
3) Pomidory w słoikach posyp solą i pieprzem, a następnie zakręć słoiki i nimi potrząśnij, aby przyprawy rozeszły się po całym słoiku.
4) Tak przygotowane słoiki należy pasteryzować przez koło 10-15 minut.
Przepis 2
Trochę bardziej czasochłonnym przepisem jest ten na gotowane pomidory. Jest to kolejny sposób na zatrzymanie smaku pomidorów na zimę.
Składniki:
- 4 kg mięsistych pomidorów malinowych,
- 4 łyżeczki soli,
- 250 ml gorącej wody.
Przygotowanie:
1) Na początek należy sparzyć pomidory wrzącą wodą, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
2) Pokrojone pomidory należy posolić i włożyć do garnka.
4) Następnie gotować przez około 15 minut na małym ogniu.
5) Ugotowane i gorące warzywa przełóż do słoików, mocno zakręć i postaw dnem do góry i poczekaj, aż wystygną.
Przepis 3
Suszone pomidory to jeden z trudniejszych przepisów, jednak ich późniejszy smak jest tego wart. Do ich przygotowania potrzeba trochę więcej składników.
Składniki:
- 4 kg pomidorów,
- ocet balsamiczny,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
- kilka ząbków czosnku,
- przyprawy: rozmaryn, bazylia, oregano, czarny pieprz mielony, sól morska.
Przygotowanie:
1) Pomidory należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Należy z nich usunąć również twarde części przy ogonku.
2) Tak pokrojone pomidory należy ułożyć na blaszce do pieczenia, skórką do dołu.
3) Tak ułożone pomidory posyp solą, pieprzem, rozmarynek, bazylią oraz oregano, a na koniec polej octem balsamicznym i olejem rzepakowym.
4) Piekarnik nagrzej do 120 stopni Celsjusza i wstaw do niego blaszkę z pomidorami na koło godzinę.
5) Po godzinie na każdy pomidor ułóż plasterek czosnku, zmniejsz temperaturę do 70 stopni Celsjusza i susz je dalej przez kilka godzin. Podczas tego procesu drzwiczki piekarnika, powinny być lekko uchylone.
6) Gdy pomidory się wysuszą, wtedy przełóż je do wyparzonych słoików, a następnie zalej gorącym olejem do pełna.
7) Zakręć słoiki i odstaw je dnem do góry i poczekaj, aż ostygną.