Kulinaria

7 najbardziej kontrowersyjnych polskich przysmaków - czy Ty je lubisz?

Polska kuchnia jest bogata i pełna pysznych potraw. Cześć z nich może wydawać się kontrowersyjna i na pewno nie przypadnie do gustu każdemu. Poznaj potrawy, które wprawiają w osłupienie obcokrajowców!

Kontrowersyjne polskie przysmaki

Kontrowersyjne potrawy spotkamy nie tylko w egzotycznych kuchniach świata. Polska kuchnia pełna jest przysmaków, które mogą wprawić w osłupienie obcokrajowców. Czy znasz je wszystkie?

Kaszanka

Kaszanka to tradycyjny, polski wyrób z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, ozorów, skórek wieprzowych i tłuszczu. Przez jednych uwielbiana, z kolei i u innych budzi wstręt.

Salceson

Salceson to znany w Polsce wyrób podrobowy, przygotowywany z mięsa golonki tylnej, policzków i ogonów wieprzowych, z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Dla niektórych jest pysznym, swojskim wyrobem podczas gdy inni nie są w stanie go przełknąć.

Czernina

Czernina, inaczej czarna polewka to jedna z najstarszych polskich zup, która od lat budzi skrajne emocje. Czernina to słodko kwaśna zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. To właśnie dodatek krwi może wzbudzać awersję. W dawnych czasach podanie jej kawalerowi, który starał się o rękę ukochanej, oznaczało jednoznaczną odmowę.

Flaki

To gęsta, pikantna i aromatyczna zupa, z dodatkiem oczyszczonych i cienko pokrojonych fragmentów żołądków wołowych, wieprzowych lub jeleniowatych: z jelenia, daniela, łosia. To tradycyjna i sycąca zupa podawane na różne okazje. Ma swoich zaprzysiężonych zwolenników, jak i wrogów.

Wątróbka

To danie szczególnie znienawidzone przez dzieci, jest także zmorą wielu dorosłych. Smażona na patelni wątróbka z dodatkiem cebulki i jabłka, dla jednych jest wspaniałym przysmakiem, a dla innych złym wspomnieniem z dzieciństwa…

Ogórki kiszone

Wielu obcokrajowcom może zrobić się słabo na myśl o kiszonych ogórkach. Podczas gdy prawdopodobnie nie ma Polaka, który by choć raz nie spróbował i nie lubił! Kiszonki to bogactwo wielu cennych składników, witamin i minerałów. Korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wzmacniają odporność. Warto włączyć je do swojej diety.

Kompot z suszu

To jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć w żadnym polskim domu. Kompot z suszu to esencjonalny i aromatyczny napój, przygotowywany z suszonych lub wędzonych owoców (jabłek, moreli, gruszek, śliwek, żurawiny). Jego mocny smak i aromat niektórym może nie przypaść do gustu.

 

Popularne artykuły

10 rakotwórczy produktów, które jesz każdego dnia. Lepiej z nich zrezygnować

Czereśnie grozy! Polacy kupuję je na sztuki! Po ile jedna?

Sprawdź, co można zrobić z szypułkami od czereśni!