9 powodów dlaczego warto jeść kiszonki!
Kiszonki to naturalne probiotyki i prawdziwe źródło zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto je włączyć do swojej codziennej diety. Poznaj zalety jedzenia kiszonek.
Kiszonki w codziennej diecie
Po kiszonki najczęściej sięgamy jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Warto jeść je przez cały rok, zwłaszcza, że kisić możemy praktycznie wszystko, zarówno warzywa, jak i owoce. Kiszonki są źródłem wielu cennym składników i korzystnie wpływają funkcjonowanie całego organizmu. Poznaj zalety jedzenia kiszonek.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Źródło witamin
Kiszonki są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza A,C,E, B2 i PP. Proces fermentacji stabilizuje witaminy A i C, dzięki czemu nie ulegają rozpadowi i są lepiej przyswajalne. Kiszonki zawierają silne przeciwutleniacze, z tego powodu opóźniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania np. na nowotwory. Witaminy B2 i PP wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
Źródło składników mineralnych
Kiszonki są dobrym źródłem składników mineralnych, np. wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu.
Probiotyki i prebiotyki
Kiszonki to naturalne probiotyki i prebiotyki. Probiotyki pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, chroniąc nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Prebiotyki pobudzają bakterie probiotyczne w układzie pokarmowym.
Wspierają układ pokarmowy
Kiszonki przywracają zachwianą równowagę jelitową i wytwarzają korzystną mikroflorę. Łagodzą biegunki i pomagają w leczeniu zaparć.
Wspierają odporność
Oprócz tego kiszonki wspierają układ odpornościowy, wzmacniając osłabiony organizm. niszczą lub osłabiają patogeny wywołujące niektóre schorzenia. Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomagają w walce z infekcjami.
Obniżają poziom cholesterolu
Kiszonki pozwalają uregulować, a nawet obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dlatego, że niektóre bakterie mikrobiotyczne przetwarzają go w sterole.
Pomagają w leczeniu cukrzycy
Kiszonki regulują wchłanianie glukozy we krwi. Z tego powodu warto je jeść w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.
Dobre na diecie
Kiszonki mają niewiele kalorii. Dzieje się tak dlatego, że w trakcie kiszenia zmniejsza się ilość cukru zawarta w warzywach i owocach, a więc spada ich kaloryczność. Zawierają także dużo błonnika, który poprawia przemianę materii.
Dobrze przyswajalne
Proces fermentacji zwiększa strawność i eliminuje z produktów niektóre niepożądane substancje. Kiszonki są dobrze przyswajalne przez organizm.