Czym są przeciwutleniacze i gdzie można je znaleźć?
Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty to naturalne substancje, które neutralizują wolne rodniki. Chronią organizm przed wieloma chorobami i pozostawiają go w zdrowiu. Dowiedz się, jakie są rodzaje przeciwutleniaczy i poznaj najważniejsze z nich. Sprawdź, gdzie można je znaleźć i dlaczego powinnaś włączyć je do swojej codziennej diety.
Czym są przeciwutleniacze i jak działają?
Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty to naturalne związki chemiczne, które neutralizują wolne rodniki. Zapobiegają rozwojowi wielu chorób: układu krążenia, miażdżycy, płuc, cukrzycy, niektórym nowotworom, chorobom neurodegeneracyjnym (Alzheimera czy Parkinsona).
Na dodatek uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, spowalniają procesy starzenia się skóry i poprawiają jej kondycję. Wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu. Regularne przyjmowanie antyoksydantów ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Jakie są rodzaje antyoksydantów?
Antyoksydanty dzieli się na dwa rodzaje:
- przeciwutleniacze endogenne- produkowane przez organizm. To enzymy i związki nieenzymatyczne: koenzym Q10, melatonina, bilirubina, glutation, L-arginina, kwas lipidowy.
- przeciwutleniacze egzogenne- dostarczane z zewnątrz, najczęściej z pożywieniem. /
Antyoksydanty w codziennej diecie
Jak zapewnić odpowiednią ilość antyoksydantów w codziennej diecie? Przede wszystkim zadbaj o to, aby była zdrowa i zbilansowana. Powinny znajdować się w niej następujące składniki:
- witamina C: owoce (cytrusy, porzeczki, dzika róża, jabłka, kiwi) oraz warzywa (papryka, pomidory, jarmuż, natka pietruszki).
- witamina E: (oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy oraz oliwa z oliwek, pestki dyni, zarodki pszenne),
- witamina A: (żółtko jaja, mleko, masło, tuńczyk, wątróbka),
- selen (orzechy brazylijskie, rośliny strączkowe, śledzie),
- mangan (otręby, zarodki pszenne, orzechy włoskie, suszone śliwki),
- polifenole:- flawonoidy: owoce (grejpfruty, jabłka, pomarańcze, porzeczki), warzywa (np. papryka, kapusta, brokuły), zielona herbata, a także miód i kakao,- resweratrol: spotykany w winogronach oraz czerwonym winie
- koenzym Q10: olej rzepakowy, wołowina, wątróbka wieprzowa, a także ryby (tuńczyk i śledź).
- Chlorofil: zielone warzywa liściaste,
- beta-karoten: morele, marchew,
- likopen: pomidory, arbuz,
- glutation: awokado, szparagi, brokuły,
- katechiny: zielona herbata.
Antyoksydanty można także przyjmować z gotowymi suplementami diety dostępnymi w aptece.