FIT makaron z warzyw - z czego i jak przygotować?
Warzywa nie muszą być nudne! Warto spróbować ich w wersji makaronowej. Zamiast tradycyjnego, wysokokalorycznego makaronu, wypróbuj któryś z poniższych pomysłów na makaron z warzyw.
Alternatywa dla tradycyjnego makaronu
FIT makaron z warzyw to zdrowa i lekka alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Dowiedz się, z jakich warzyw i w jaki sposób przygotować smaczne dania z warzywnym makaronem. Wykorzystaj je w swojej kuchni!
FIT makaron z warzyw - z czego i jak przygotować?
FIT makaron: cukinia
Warzywo najczęściej wykorzystywane do przygotowania zdrowszej wersji makaronu to cukinia. Umyj ją, ale nie obieraj jej ze skórki. Możesz wykorzystać specjalną temperówkę, obieraczkę albo spiralną tarkę do warzyw. Makaron z cukinii jest niezwykle prosty i szybki do wykonania, możesz wykorzystać go do obiadu lub na przystawkę
Przepis na danie z cukinii
Wystarczy, że na patelni podsmażysz czosnek i dodasz do niego makaron z cukinii, sól, pieprz oraz natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe do smaku. Nie podsmażaj go za długo, aby nie stracił jędrności. Na koniec posyp parmezanem i gotowe!
FIT makaron: marchewka
Kolejnym chętnie wykorzystywanym warzywem jest marchewka, która stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Jest słodka, soczysta i chrupka. Umyj ją, obierz ze skórki i przygotuj z niej makaron w ten sam sposób, co z cukinii.
Przepis na danie z marchewki
Marchewkę zamarynuj w soku z cytryny, odrobinie oliwy, miodu, soli i pieprzu. Podsmaż na maśle, następnie dodaj pół szklanki wody i podduś, aż cała woda odparuje. Makaron z marchewki przełóż na talerz, posyp natką pietruszki, orzeszkami włoskimi i gorgonzolą.
FIT makaron: dynia
Do przygotowania makaronu wykorzystaj specjalny rodzaj dyni makaronowej. Jej wnętrze wypełniają włókna, które do złudzenia przypominają spaghetti. Idealnie nada się do przygotowania alternatywnego dania z makaronem.
Przepis na makaron z dyni
Dynie przekrój na pół, skrop oliwą i piec w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie widelcem delikatnie wyskrob jej miąższ, aby nie uszkodzić włókien. Na patelni podsmaż boczek i cebulę, dodaj do nich dynię i nieco śmietany, smaż krótko całość. Na koniec posyp parmezanem i gotowe!