Deser Magdy Gessler. Idealny na upały!
Przed nami lato i czas upałów. W takie gorące dni mamy o wiele mniejszy apetyt i chętnie sięgamy po produkty, które nas ochłodzą. Poznaj deser idealny na upały, prosto od Magdy Gessler. Jest bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i zdrowy! Przedstawiamy przepis na kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem wina.
https://www.instagram.com/p/CQjl5tCnvrF/
Co jemy w czasie upałów?
W upalne dni zazwyczaj nasz apetyt jest o wiele mniejszy. Chętnie sięgamy po produkty, które nas ochłodzą i lekkostrawne potrawy, które nie obciążą zanadto naszego organizmu. Latem mamy ochotę na lody i sorbety.
Warto sięgać po te robione w domu, a nie pochodzące ze sklepu, pełne cukru, konserwantów i ulepszaczy smaku. Przedstawiamy przepis na deser idealny na upały, który skutecznie Cię ochłodzi i zaspokoi Twój apetyt na coś słodkiego.
Deser idealny na upały
Magda Gessler, właścicielka wielu restauracji, która od lat przeprowadza rewolucje w polskiej gastronomii, słynie też z oryginalnych i niepowtarzalnych przepisów. Tym razem w rozmowie z Dzień Dobry TVN, zdradziła swój przepis na deser idealny na lato. Według niej pysznym deserem będzie domowy kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem czerwonego wina.
Przepis owocowy kisiel Magdy Gessler
Rote gruetze, czyli kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem wina, to przysmak bardzo popularny w Skandynawii i północnych Niemczech. Smakuje wybornie i idealnie nada się na lato! Dowiedz się, jak go przygotować.
Składniki:
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- Sok i skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
- 80 gram cukru
- 50 gram mąki ziemniaczanej
- czerwone owoce, np. wiśnie, maliny, truskawki, żurawina, porzeczki, jeżyny, jagody
Przygotowanie:
Połowę czerwonego wina wlej do garnka, dodaj sok i skórkę z pomarańczy lub cytryny, cukier i zagotuj, po czym gotuj przez 5 minut. Do garnka dodaj czerwone owoce i gotuj je razem przez kilka minut.
Pozostałe wino dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie połącz wszystko razem, tak aby zagęścić kisiel.
Wystudź kisiel i przełóż go do pucharków. Jego smak jest kwaskowy, więc warto podawać go z domowej roboty bitą śmietaną lub lodami. Pucharek udekoruj świeżymi listkami mięty lub melisy.
Smacznego!