Przepisy

Deser Magdy Gessler. Idealny na upały!

Przed nami lato i czas upałów. W takie gorące dni mamy o wiele mniejszy apetyt i chętnie sięgamy po produkty, które nas ochłodzą. Poznaj deser idealny na upały, prosto od Magdy Gessler. Jest bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i zdrowy! Przedstawiamy przepis na kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem wina.

https://www.instagram.com/p/CQjl5tCnvrF/

Co jemy w czasie upałów?

W upalne dni zazwyczaj nasz apetyt jest o wiele mniejszy. Chętnie sięgamy po produkty, które nas ochłodzą i lekkostrawne potrawy, które nie obciążą zanadto naszego organizmu. Latem mamy ochotę na lody i sorbety.

Warto sięgać po te robione w domu, a nie pochodzące ze sklepu, pełne cukru, konserwantów i ulepszaczy smaku. Przedstawiamy przepis na deser idealny na upały, który skutecznie Cię ochłodzi i zaspokoi Twój apetyt na coś słodkiego.

Deser idealny na upały

Magda Gessler, właścicielka wielu restauracji, która od lat przeprowadza rewolucje w polskiej gastronomii, słynie też z oryginalnych i niepowtarzalnych przepisów. Tym razem w rozmowie z Dzień Dobry TVN, zdradziła swój przepis na deser idealny na lato. Według niej pysznym deserem będzie domowy kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem czerwonego wina.

Przepis owocowy kisiel Magdy Gessler

Rote gruetze, czyli kisiel z czerwonych owoców z dodatkiem wina, to przysmak bardzo popularny w Skandynawii i północnych Niemczech. Smakuje wybornie i idealnie nada się na lato! Dowiedz się, jak go przygotować.

Składniki:

  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • Sok i skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 80 gram cukru
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • czerwone owoce, np. wiśnie, maliny, truskawki, żurawina, porzeczki, jeżyny, jagody

Przygotowanie:

Połowę czerwonego wina wlej do garnka, dodaj sok i skórkę z pomarańczy lub cytryny, cukier i zagotuj, po czym gotuj przez 5 minut. Do garnka dodaj czerwone owoce i gotuj je razem przez kilka minut.

Pozostałe wino dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie połącz wszystko razem, tak aby zagęścić kisiel.

Wystudź kisiel i przełóż go do pucharków. Jego smak jest kwaskowy, więc warto podawać go z domowej roboty bitą śmietaną lub lodami. Pucharek udekoruj świeżymi listkami mięty lub melisy.

Smacznego!

 

Popularne artykuły

Paszporty covidowe od 1lipca? Na jakich zasadach będą działać?

Kolejne zmiany od poniedziałku! Poczta Polska blokuje wysyłkę paczek!

“Najlepiej spożyć przed” i "należy spożyć do"- poznaj różnice!