Kulinaria

Dlaczego na jajkach ze sklepu są resztki kurzych odchodów?

Zastanawiałaś się czasem, dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się resztki kurzych odchodów? Wydaje Ci się to dziwne że producenci ich nie myją? Dowiedz się, z czego to wynika!

Dlaczego na jajkach ze sklepu są resztki kurzych odchodów?

Wydawałoby się, że to pomyłka lub zaniedbanie ze strony producentów. Nic bardziej mylnego! Na jajkach znajdują się resztki kurzych odchodów, ponieważ regulacje Unii Europejskiej zakazują mycia i czyszczenia jaj, przeznaczonych do sprzedaży i spożycia przez konsumentów.

Mycie jaj na długo przed ich spożyciem jest zakazane. Na skorupkach znajduje się warstwa, chroniąca jajko przed zepsuciem. Zatem jeśli na jajkach przyniesionych ze sklepu, znajdują się resztki odchodów, nigdy ich nie myj, przed włożeniem do lodówki.

Jakie jajka wybierać?

Coraz więcej osób kupuje jajka od kur z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Oznaczone są one oznaczone numerem 1 (wolny wybieg) lub 0 (chów ekologiczny). Jajka pochodzące od kur z chowu ściółkowego mają oznaczenie 2, a z chodu klatkowego numer 3.

Istnieją różne oznaczenia wielkości jajek:

  • S – małe, o wadze poniżej 53 g,
  • M – średnie, o wadze 53-63 g,
  • L – duże, o wadze 63-73 g,
  • XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73 g

Im większe jaja, tym większe prawdopodobieństwo, że kury były hodowane i karmione w sposób nieekologiczny.

Dlaczego warto jeść jajka?

Lubisz jajka i jesz je często? To świetnie! Jajka mają wiele cennych właściwości, zawierają mnóstwo cennych witamin, zwłaszcza A,D, E i K oraz witamin z grupy B, a także aminokwasów, antyoksydantów oraz żelaza, fosforu, siarki, wapnia, potasu i jodu.

Regularne jedzenie jajek przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pomaga zachować zdrowie. Jajka są prawdziwą bombą odżywczą, zapewniają wysoki poziom energii, wspierają działanie układu nerwowego, mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, wątroby, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Jak często powinniśmy jeść jajka?

Jak wskazują lekarze, warto regularnie jeść jajka, jednak nie należy ich spożywać każdego dnia. Ważne jest to, aby je jeść nie częściej niż 2 lub 3 razy w tygodniu. Spożywanie jaj w zbyt dużej ilości, może negatywnie wpływać na zdrowie. Ich nadmiar może przyczyniać się do alergii pokarmowych, rozwoju chorób układu krążenia, miażdżycy, a nawet cukrzycy.

Popularne artykuły

Prosty trik który pozwoli Ci doskonale umyć włosy i ułatwi stylizację!

O co najczęściej kłócą się pary?

Wielkie opóźnienie systemu kaucyjnego w Polsce! Znamy nową datę startu!