Kulinaria

Czarny bez - wzmocnij swoją odporność. Pamiętaj tylko o jednej ważnej rzeczy!

Spadek odporności prowadzi do infekcji i przeziębień, aby temu zaradzić warto skorzystać ze zdrowotnych właściwości czarnego bzu.

Czarny bez 

Czarny bez to roślina, z której możemy wykorzystać zarówno kwiaty, jak i owoce. Stosuje się je w ziołolecznictwie, jak i farmakoterapi. Roślina ta kwitnie w maju i czerwcu, a wtedy pojawiają się na niej lekko żółte kwiaty, które rosną w formie szerokich baldachów.

W sierpniu i wrześniu natomiast krzew ten zaczyna owocować  w formie małych jagód o intensywnej czarnej barwie. Są one źródłem wielu cennych wartości odżywczych oraz prozdrowotnych.

Owoce bzu mają właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne
  • są bogate w antyoksydanty.

W kosmetyce wykorzystuje się zarówno kwiaty, owoce, jak i korę drzewa czarnego bzu.

Skład owoców i kwiatów 

Kwiaty i owoce tego krzewu są bogate w różne wartości odżywcze, jednak różnią się między sobą ich zawartością. W kwiatach czarnego bzu można bowiem znaleźć flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole oraz olejki eteryczne. W owocach natomiast można znaleźć antocyjany, kwasy organiczne, pektyny oraz witamina C oraz witaminy z grupy B.

Groźna substancja

Owoce, jak i kwiaty czarnego bzu są bezpieczne dla naszego zdrowia, należy jednak pamiętać o odpowiednim przygotowaniu tej rośliny do spożycia. Niedojrzałe owoce oraz świeże kwiaty tej rośliny zawierają w sobie  toksyczny glikozyd nazywany sambunigryną. Po ich spożyciu możemy mieć problemy gastryczne takie jak biegunka czy wymioty.

Ta toksyczna substancja znika jednak podczas obróbki termicznej lub suszenia kwiatów czy owoców bzu. Przed ich spożyciem, należy więc je odpowiednio przygotować i nigdy nie wolno ich jeść na surowo

Właściwości czarnego bzu 

Czarny bez to najstarsza roślina lecznica, która jest bardzo bogata w substancje aktywne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Czarny bez zawiera w sobie bowiem antyoksydanty, które przeciwdziałają starzeniu się skóry oraz rozwojowi wolnych rodników, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób. Owoce czarnego bzu uwalniają organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Czarny bez do swojej diety powinny włączyć osoby chorujące na reumatyzm, stany zapalne skóry oraz żołądka i jelit. 

Na odporność 

Czarny bez ma też właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz moczopędne. Produkty z nim w składzie powinny być więc stosowane podczas infekcji czy chorób dróg oddechowych. Czarny bez można też stosować na ból związany z zapaleniem rwy kulszowej czy migrenami. Czarny bez wpływa również korzystanie na oczy, poprzez zawarte w sobie witaminy oraz antocyjany.

Obniża również poziom cukru we krwi oraz ma właściwości przeciwnowotworowe.

Czarny bez w formie naparu lub syropu podawany podczas przeziębienia, wzmocni naszą odporność oraz sprawi, że organizm szybciej poradzi sobie z infekcją. 

Popularne artykuły

Clostilbegyt - lek, który pomaga zajść w ciążę

Wykrycie bakterii Salmonella w mieszankach sałat: Ostrzeżenie publiczne

Twoje usta są suche i spierzchnięte? To może być sygnał ostrzegawczy organizmu! Nie ignoruj go!