Kulinaria

Co wrzucić na grilla, jeśli nie jesz mięsa? Podpowiadamy!

Ciepłe wieczory zachęcają do rozpalania grilla. Co jednak na niego wrzucić, gdy nie jesz mięsa? Podpowiadamy!

Czas na grillowanie

Nadchodzące lato, cieplejsze oraz dłuższe wieczory zachęcają do spędzania ich na dworze. Aby umilić sobie ten czas, zapewne od czasu do czasu rozpalasz grilla i zapraszasz znajomych. Grillowanie kojarzy się z serwowaniem grillowanych kiełbas, szaszłyków, steków czy boczku. Te wszystkie produkty są jednak pochodzenia mięsnego, a w dzisiejszych czasach nie każdy je lubi. Co więc umieścić na ruszcie, co nie jest mięsem? Podpowiadamy!

Warzywa

Jeśli nie przepadasz za mięsem i chcesz je czymś zamienić podczas grillowania, to postaw na warzywa. Bez problemu możesz grillować ziemniaki, kukurydzę czy pomidory. Jeśli odpowiednio je doprawisz i pokroisz na mniejsze części, to po krótkim czasie będziesz mogła cieszyć się pysznymi, grillowanymi warzywami.

Wege burgery

Coraz więcej osób decyduje się na przejście na weganizm, przez co kuchnia rozwija się również w tym kierunku. Pojawia się coraz więcej przepisów, gdzie głównym składnikiem wcale nie jest mięso. Dobrym przykładem są tu wege burgery, gdzie rolę mięsa pełnią roślinne zamienniki, które nie posiadają cholesterolu. Do takiego burgera możesz dodać liść sałaty, majonez, sos teriyaki oraz karmelizowaną cebulkę, co sprawi, że będzie spakował tak samo dobrze, jak ten z mięsem. 

Klasyka z Grecji

Na grilla możesz przygotować również dania z innych krajów. W sreberko możesz zapakować np. kompozycję z pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, sera feta oraz suszonego oregano, a całość polać odrobiną oliwy z oliwek. Taki „prezencik” po kilku minutach na grillu sprawi, że twój nos oszaleje od pysznych zapachów.

Szaszłyki z warzyw

Na grillowy ruszt możesz położyć również szaszłyki, które wcale nie muszą zawierać mięsa. W tym wypadku na wykałaczkę możesz nabić różne warzywne kombinacje. Oprócz wcześniej wspomniany ziemniaków czy pomidorów możesz grillować również bakłażana, paprykę, cebulę, kukurydzę, pieczarki czy nawet marchewkę. Takie szaszłyki są bardzo kolorowe i swoim zapachem na pewno skuszą do spróbowania nawet zaciętego mięsożercę.

Grillowane owoce

Na grilla można położyć nie tylko warzywa, które odpowiednio doprawione pysznie smakują. Na grillowe ruszta możesz położyć również owoce. W takim wypadaniu najlepiej sprawdza się ananas, który świetnie komponuje się później z ciężkimi i pikantnymi sosami. Grillowany banan z musem czekoladowym smakuje wybornie, a brzoskwinia z grilla wręcz rozpływa się w ustach.

Grillowany ser halloumi

Halloumi to rodzaj sera cypryjskiego, który jest robiony z mleka owczego lub jego mieszanki z mlekiem kozim i krowim. Ma lekko słony smak oraz wysoką temperaturę topnienia, więc świetnie nadaje się na grilla.  Wystarczy  pokroić go na 1,5 cm kawałki i doprawić olejem, papryką, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem, a następnie położyć na grillu i grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Gdy będzie już zarumieniony i miękki w środku to znak, że jest już dobry do jedzenia. 

Pianki z owocami 

Na deser możesz pokusić się o przygotowanie szaszłyków z pianek oraz owoców. Wystarczy, że na szaszłyk ( jeśli drewniany wcześniej namacz go  w wodzie) nabijesz na przemian piankę i ulubione owoce.  Pianki nie powiniśmy jednak kłaść bezpośrednio na grilla. Panki nalepiej przypiec nabijając je na kijek lub jeśli mamy palnik kuchenny wystarczy piankę nabić na witelec i leeko podgrzać ( wierzchnia strona powinna sie lekko przypiec tworząc kruchą skórkę).  

Popularne artykuły

Ważne leki wracają do aptek. Koniec problemu z dostępnością?

Podstawowe zasady stosowania tabletek antykoncepcyjnych

Domy w Chorwacji za jedyne 13 eurocentów! Jest jednak haczyk!