Zalej oregano wrzątkiem i daj się zaskoczyć! Ten napar ma niesamowite właściwości
Dowiedz się jakie właściwości ma napar z oregano i kto powinien go pić. Na co pomaga herbata i jak ją przygotować?
Oregano- nie tylko przyprawa
Oregano, czyli lebiodka pospolita lub dziki majeranek, to przyprawa popularna zwłaszcza w kuchni włoskiej. Często dodawana do takich dań jak pizza, spaghetti, lasagne, sałatek, sosów, potraw z warzyw, mięsa i ryb. Nie wszyscy wiedzą, że oregano ma też wiele zdrowotnych właściwości, a przygotowane w formie naparu, korzystnie wpływa na zdrowie. Było wykorzystywane już w starożytności do leczenia wielu rozmaitych chorób. Dowiedz się, jakie właściwości ma herbata z oregano!
Jakie właściwości ma napar z oregano?
Oregano jest źródłem wielu substancji, witamin A, C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów: manganu, selenu, fosforu, magnezu i żelaza. Jednak jego najcenniejszym prozdrowotnym składnikiem jest olejek tymolowy, o działaniu grzybo- i bakteriobójczym, a także kwas rozmarynowy, ursolowy, kawowy, błonnik oraz fitosterole.
Na co pomoże herbata z oregano?
Herbata z oregano ma wiele leczniczych właściwości.
Przede wszystkim wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Udowodniono, że hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego.
Świetnie radzi sobie z infekcjami gardła, zatok oraz kaszlem, dzięki kojącym i łagodzącym właściwościom.
Ma działanie moczopędne i wiatropędne, pomaga przy zaparciach i zgadze. Obniża stężenie glukozy we krwi, zmniejsza apetyt i jest wsparciem w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Łagodzi bóle menstruacyjne i skurcze. Pomaga na ból głowy i pleców. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę serca.
Podnosi odporność organizmu, chroniąc go przed wieloma chorobami w okresie sezonowych infekcji, przeziębienia i grypy. Zmniejsza zmęczenie i osłabienie organizmu.
Jak przygotować herbatę z oregano?
Do przygotowania herbaty, możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone oregano, w formie przyprawy lub gałązek. W sklepach odstępny jest także specjalny susz do robienia naparu.
Herbata z oregano jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy, że dwie łyżeczki suszu zalejesz szklanką wrzątku. Po kilku minutach napar jest już gotowy. Możesz go pić na zimno, gorąco, sam lub z dodatkiem miodu.