Robisz kotlety z piersi kurczaka? Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy!
Kotlety z piersi kurczaka bardzo często są serwowane w polskiej kuchni. O czym należy pamiętać podczas ich przygotowywania? Podpowiadamy!
Pierś z kurczaka
Od pewnego czasu pierś z kurczaka stała się jednym z najchętniej jadanych mięs. Można z niej przygotować kulinarne cuda, a w dodatku jest mięsem stosunkowo tanim. Najczęściej robimy z niej kotlety czy nuggetsy, które większość z nas zjada ze smakiem.
Mnogość przygotowania
Przepis na pierś z kurczaka jest naprawdę mnóstwo. Mięso to można smażyć, gotować, piec czy grillować. Jest bardzo łatwe w przyrządzeniu i nie zawiera w sobie przerostów tłuszczu. Pierś z kurczaka można nafaszerować lub pokroić na malutkie kawałki i z dodatkiem różnych produktów stworzyć pyszne kotleciki. Najczęściej trafia ona jednak w rozbitej i usmażonej formie na nasze stoły w postaci kotleta.
Bakterie Salmonelli
Proces przygotowania piersi z kurczaka nie jest trudny, jednak warto zrobić to dobrze. Podczas rozbijania tego rodzaju mięsa zdarza się, że jego kawałki rozpryskują na cały stół lub nawet znajdują się na szafkach, lub podłodze.
Według naukowców mięso z piersi kurczaka może być nosicielem bakterii Salmonelli lub Camplylobacter. Kawałki surowego mięsa z kurczaka mogące być nosicielami bakterii Salmonelli ,będą mogły się bezpośrednio przedostać do naszego organizmu i wywołać negatywne skutki w jego funkcjonowaniu.
Odpowiednie przygotowanie
Brytyjska agencja ds. żywności oraz naukowcy radzą więc, aby przed przystąpieniem do rozbijania mięsa odpowiednio je przygotować. Najlepiej jest zabezpieczyć mięso kawałkiem folii spożywczej, woreczka lub torebki śniadaniowej.
Dzięki temu podczas rozbijania mięsa jego kawałki nie będą rozpryskiwać po całej kuchni. Dodatkowo podczas rozbijania mięsa nie będzie ono „poszarpane” tylko dobrze rozbite.
Przemycie w ciepłej wodzie
Pierś z kurczaka przed krojeniem warto również przemyć w ciepłej wodzie i pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się z niej śliskiej mazi, którą często można spotkać podczas wyciągania piersi z kurczaka z pudełka. Zimna woda nie usunie jej tak skutecznie, jak ciepła, a strumień wody również nie powinien być zbyt mocny, aby ta tłusta woda nie rozchlapywała się po całej kuchni.