Jak zrobić dobrego grilla - 6 cennych wskazówek!
Sezon grillowy powoli się rozpoczyna, więc warto poznać kilka sekretów. Dzięki tym wskazówkom urządzisz najlepszego grilla, a Twoje dania z rusztu zachwycą wszystkich gości.
Podczas majówki nic lepiej nie smakuje niż soczysty karczek, boczek lub kiełbaska z grilla. Zanim jednak zaprosisz rodzinę i znajomych na ucztę, poznaj sekrety udanego grillowania.
Jak zrobić dobrego grilla?
Odpowiedni węgiel
Do grillowania zawsze używaj węgla drzewnego lub brykietu. Nie pal kartonów, starych gazet, lakierowanego drewna, czy plastiku. Aby Twoje dania uzyskały niepowtarzalny smak i aromat, do ognia możesz dorzucić gałązki jałowca, winorośli, zioła lub skórki z cytrusów (cytryn i grejpfrutów).
Jakiej rozpałki użyć?
Używaj specjalnej podpałki w płynie lub kostce. Nie eksperymentuj z łatwopalnymi substancjami, ropą, benzyną, czy rozpuszczalnikiem. Nie dość, że możesz się poważnie poparzyć, to przygotowane na grillu dania, nie będą nadawały się do jedzenia.
Jakie mięso wybrać?
Na grilla najlepiej sprawdzi się wieprzowina: karkówka, schab z kością czy boczek. Możesz wybrać też wołowinę i przyrządzić steki lub burgery, mięso drobiowe: kurczaka lub indyka. Idealnie będą smakować ryby: łosoś, tuńczyk lub pstrąg.
Pamiętaj o marynacie
Pamiętaj o tym, żeby odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Pozostaw je w marynacie na 12 do 24 godzin. Do przygotowania marynaty użyj różnych przypraw, soli, czegoś kwaśnego (soku z cytryny, octu lub wina) i oliwy lub oleju. Mięso pokrój na płaskie kawałki, możesz je dodatkowo rozbić lub nakłuć, by marynata wniknęła w głąb produktu. Dzięki marynacie mięso zyska głęboki i wyrazisty smak i aromat. Marynata zapewni jego kruchość i soczystość.
Grilluj nie tylko mięso
Nie tylko mięso z grilla smakuje wyśmienicie. W ten sposób możesz przyrządzić ryby, owoce morza, warzywa i sery. Bakłażan, cukinia, szparagi, cukinia, cebula, ziemniaki, kukurydza urozmaicą Twój posiłek i zgrillowane smakują obłędnie.
Nie zapominaj o tym
Nie kładź jedzenie na ruszcie, gdy jeszcze pali się ogień. Do odpowiedniego grillowania potraw potrzeba żaru, a nie płomieni. Produkty możesz położyć na specjalnych aluminiowych tackach lub zawinąć je w sreberko, sparzone liście kapusty lub winorośli. To uchroni je przed wysuszeniem w trakcie grillowania.
Te wskazówki pomogą Wam grillować smacznie i zdrowo. Życzymy smacznego!