Dieta i żywienie

6 produktów, których nie powinniśmy jeść w nadmiarze!

Stosowanie zbilansowanej diety, bogatej w witaminy, minerały i składniki odżywcze jest bardzo ważne dla utrzymania zdrowia. Jak się okazuje, niektórych zdrowych produktów nie powinniśmy jednak jeść w nadmiarze. W za dużej ilości, zamiast pomóc, mogą nam zaszkodzić. Poznaj sześć produktów, których nie możemy przedawkować.

Tych produktów nie powinniśmy jeść w nadmiarze:

Burak

Burak to popularne warzywo o wielu cennych właściwościach. Zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza A i C oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, potas i magnez. Zawiera także cenne przeciwutleniacze, kwas foliowy i azotany. Właśnie te ostatnie mogą przekształcać się w nitrozoaminy, które znajdują się również w czerwonym mięsie. Z tego powodu nie powinniśmy łączyć ze sobą buraków i np. wołowiny.

Marchew

Marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Beta-karoten wzmacnia odporność, poprawia wzrok i przyspiesza opalanie. Jednak jedzenie marchwi w nadmiarze może sprawić, że przyjmiemy za dużo beta-karotenu. To z kolei doprowadzi do karotenemii – schorzenia, które objawia się plamami lub żółtą barwą skóry.

Awokado

Awokado jest pełne składników odżywczych (magnezu, potasu, błonnika) i witamin (A, C, E, B1, B2 i K). Zawiera także cenne kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływa na zdrowie, zwiększa odporność, wspomaga metabolizm, obniża cholesterol. Jest jednak najbardziej kaloryczne wśród owoców: jedno średnie awokado to aż 240 kcal. Dlatego powinniśmy jeść je z umiarem.

Soja

Soja to bardzo zdrowa, pełna białka, roślina strączkowa. Ma niski indeks glikemiczny, przy tym jest sycąca. Zawiera dużo witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnes, potas, jod. Jej regularne jedzenie zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy i obniża cholesterol. Jeśli jednak masz problemy z tarczycą, nie powinnaś jeść jej w nadmiarze. Soja może zakłócać stosowanie leków hormonalnych, stosowanych przy chorobach tarczycy.

Woda

Regularne nawadnianie się jest bardzo ważne, powinniśmy pić co najmniej 1,5- 2 litry wody dziennie. Jednak picie za dużej ilości wody może nam zaszkodzić. Zaburza gospodarkę elektrolitową organizmu. Równowaga sodowo-potasowa zostaje zachwiana, co może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych.

Kombucha

Kombucha uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Ma właściwości odtruwające i detoksykacyjne, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie, a nawet zwiększa odporność. Nie należy pić więcej, niż 120 ml napoju dziennie. Picie napoju z kombuchy w nadmiarze może szkodzić zdrowiu. Może prowadzić do reakcji alergicznych, nudności, wymiotów, bólów głowy.

Popularne artykuły

Gigantyczne grzyby podbijają Polskę! Niektóre ważą nawet 20 kg – co to za grzyb i czy warto go zbierać?

Jaki owoc pomoże Ci ZASNĄĆ?

Afera z premiami dla piłkarzy. Lewandowski zdradza szczegóły!