Te produkty najlepiej jeść na surowo! To bogactwo zdrowia
Wiele produktów spożywczych, podczas obróbki termicznej traci część swoich cennych właściwości. Dowiedz się, co warto jeść na surowo. Te rzeczy to bogactwo zdrowia.
Papryka
Czerwona papryka zawiera mnóstwo witaminy C, która jednak ginie podczas obróbki termicznej, w temperaturze powyżej 180 stopni Celsjusza. Najlepiej jeść ją na surowo!
Buraki
Czasem warto zjeść je na surowo. Są bezpieczne dla zdrowia, a także bardziej wartościowe, niż w ugotowanej wersji. Podczas obróbki termicznej tracą wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Jeśli jedzenie surowych buraków Cię nie przekonuje, warto włączyć je do swojej diety w postaci soku ze świeżych warzyw. Surowe buraki zapewniają wiele korzyści: wzmacniają odporność, chronią przed chorobami, wspierają układ krwionośny i sercowo- naczyniowy.
Brokuły
Brokuły w surowej wersji są znacznie zdrowsze, niż te ugotowane. Zawierają więcej związku sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed rozwojem nowotworów, a także poprawia pracę serca i obniża ciśnienie.
Kalafior
Kalafiora podobnie, jak brokuł warto jeść na surowo. W tej formie zawiera najwięcej cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Kalafior zawiera kwas foliowy, przeciwutleniacze, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor oraz witaminy z grupy B.
Czosnek
Czosnek to naturalny antybiotyk, który działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspiera organizm w walce z infekcjami, przeziębieniem i grypą, zwiększa odporność. Warto jeść go na surowo, ponieważ podczas gotowania, zawarta w nim substancja allicyna ulega dezaktywacji i traci swoje zdrowotne właściwości.
Cebula
Cebula ma wiele zdrowotnych właściwości. Łagodzi dolegliwości układu oddechowego, takie jak zapalenie gardła, krtani, migdałków, czy anginę. Obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi, łagodzi bóle stawów i reumatyczne oraz zmiany skórne. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Cebule warto jeść na surowo, ponieważ w takiej formie, podobnie jak czosnek, zawiera najwięcej cennej substancji allicyny.
Kiszonki
Naturalne kiszonki, jak kapusta, ogórki są cennym źródłem probiotyków. Probiotyki utrzymują równowagę jelitową i wytwarzają korzystną mikroflorę. Łagodzą problemy trawienne, jak biegunki i wspierają układ odpornościowy, wzmacniając osłabiony organizm. Kiszonki warto jeść na surowo, ponieważ poddawane obróbce termicznej tracą swoje właściwości.