Dzięki tym sposobom jedzenie w lodowce pozostanie świeże na dłużej
Poznaj niezawodne sposoby na to, aby jedzenie przechowywane w lodówce, pozostało świeże na dłużej. Dzięki tym trikom ograniczysz marnowanie żywności i zaoszczędzisz sporo miejsca!
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Układaj produkty z głową
Podczas układania produktów w lodówce, pamiętaj o jednej ważnej zasadzie- temperatura w poszczególnych częściach lodówki może różnić. Im niżej położona jest półka, tym niższa temperatura. Dlatego na górnych półkach umieszczaj wędliny, ser, nabiał, przygotowany wcześniej obiad czy zupę, a na najniższych owoce i warzywa.
Przechowuj w pojemnikach
Jedzenie zamykaj w hermetycznych, szklanych lub silikonowych pojemnikach i pudełkach. Dzięki temu produkty nie wyschną, a zapachy się nie pomieszają. Pojemniki warto podpisać lub nakleić na nie karteczki z nazwami produktów i datą ich otwarcia.
Dzięki temu szybko odnajdziesz potrzebne rzeczy i będziesz wiedziała, do kiedy możesz je spożyć.
Zrezygnuj z plastików
W trosce o środowisko naturalne lepiej zrezygnować z plastikowych pojemników. Jeśli już takie kupujesz, zwróć uwagę na to, by nie zawierały bisfenolu A- szkodliwego związku, który może być przyczyną wielu chorób, w tym nowotworowych.
Pamiętaj o datach ważności
Surowe mięsa możesz przechowywać w temperaturze 0-2 °C, maksymalnie do 7 dni, a ryby i owoce morza do 2 dni. Z kolei przechowywane w lodówce owoce i warzywa, zachowają świeżość nawet do dwóch tygodni.
Specjalne maty
Na półki lodówki połóż specjalne maty, dzięki którym tak szybko się nie zabrudzą. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu na mycie lodówki.
Ściąga na lodówce
Na lodówce zamontuj magnetyczną tablicę lub przywieś kartkę, na której będziesz zapisywać, co znajduje się środku. Możesz w ten sposób tworzyć listy brakujących produktów, listy na zakupy lub pomysły na dania z resztek, które znajduje się w Twojej lodówce.
Najnowsze technologie
Jeśli zdecydujesz się na wymianę lodówki na nową, wybierz taką, która pomoże zachować świeżość przechowywanych produktów na dłużej. Najnowsze technologie stosowane w lodówkach umożliwiają utrzymanie stałej temperatury w jej wnętrzu, co pozwala na dłuższe zachowanie świeżości jedzenia.
Mrożenie najlepszą metodą zachowania świeżości
Aby zachować świeżość produktów na dłużej, warto je zamrozić. Pamiętaj, żeby przechowywać je w stałej temperaturze, co najmniej -18°C. Nie możesz też kilkukrotnie rozmrażać i zamrażać produktów. Nie będą się już nadawać do spożycia.