Domowe płukanki na bolące gardło. Poznaj 5 przepisów
Płukanie gardła to równie stary co skuteczny sposób na infekcje gardła. Niepodważalną zaletą tej metody jest jej dostępność - płukanki możemy przygotować sami. Przepisy są proste, a w większości przypadków ich składniki mamy już w domu.
1. Płukanie gardła wodą z solą
Płukanie gardła roztworem z wody i soli pomaga zapobiegać infekcji gardła. Sól wykazuje właściwości bakteriobójcze I działa przeciwobrzękowo. Może więc nie tylko powstrzymać rozwój choroby, ale i zniwelować ból oraz zmniejszyć opuchliznę gardła i migdałków. Idealny roztwór do płukania gardła otrzymasz, wsypując 2 płaskie łyżeczki soli do szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej.
2. Płukanie gardła sodą oczyszczoną
Płukanie gardła roztworem z sodą oczyszczoną może zwalczyć rozwijający się stan zapalny. Poza właściwościami przeciwzapalnymi soda odkazi gardło i złagodzi ból. Najlepszy roztwór uzyskamy, wsypując płaską łyżeczkę sody oczyszczonej do szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej.
3. Płukanie gardła płukankami ziołowymi
Wybierając do płukanki ziołowe, możemy liczyć na różne korzyści w zależności od tego jakie zioła zastosujemy. Najlepiej sprawdzi się szałwia o właściwościach ściągających, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych oraz tymianek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Skuteczny w walce z infekcją gardła będzie także rumianek o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i łagodzących podrażnienia. Najskuteczniejsze działanie wykazują zioła parzone pod przykryciem przez czas nie krótszy niż 15 minut. Pamiętajmy, że przed zastosowaniem napar musi wystygnąć.
4. Płukanie gardła jodyną
Płukanie gardła roztworem z jodyny jest bardzo skuteczne, chociaż może być kłopotliwe ze względu na to że jodyna barwi skórę. Dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu świetnie sprawdza się jednak w przypadku bólu gardła nawet podczas anginy. Nadaje się nie tylko do płukania, ale także do pędzlowania migdałków. Aby sporządzić roztwór do płukania, należy rozrobić 15 mililitrów jodyny w 150 mililitrach przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Jeśli zdecydujemy się na pędzlowanie migdałków, jodynę rozrabiamy ją z wodą w stosunku 1:1.
5. Płukanie gardła wodą utlenioną
Płukanie gardła roztworem z wody utlenionej to jeden z najstarszych i najbardziej znanych sposobów na infekcje. Woda utleniona działa odkażająco, więc i przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Decydując się na taka metodę płukania gardła, musimy wymieszać 15 mililitrów wody utlenionej z 150 mililitrami przegotowanej wody o temperaturze pokojowej.
Możemy przygotować różne roztwory, jednak niezależnie od tego, który wybierzemy, musimy pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad:
- Przygotowana płukanka powinna mieć temperaturę pokojową.
- Podczas płukania należy odchylić głowę w tył.
- Jednorazowe płukanie nie powinno trwać dłużej niż kilka sekund.
- Nie należy powtarzać zabiegu płukania częściej, jak 4 razy w ciągu dnia.