Cholesterol- poznaj fakty i mity
Na temat cholesterolu krąży wiele mitów i nieprawdziwych informacji. Dowiedz się, czym tak naprawdę jest cholesterol. Jak to jest z dobrym i złym cholesterolem? Czy jest szkodliwy dla organizmu? I dlaczego jego stężenie ma tak duże znaczenie dla naszego zdrowia?
Co to jest cholesterol?
Cholesterol to substancja tłuszczowa produkowana w wątrobie. Wątroba syntetyzuje aż 3 tysiące miligramów nowego cholesterolu na dobę, który jest wykorzystywany przez organizm do budowy komórek, produkcji hormonów, syntezy witaminy D i ułatwiania trawieniu tłuszczów.
Poznaj fakty i mity na temat cholesterolu
Jest niezbędny do życia- fakt
Cholesterol jest niezbędny do życia. Buduje komórki organizmu, jest konieczny do produkcji wielu hormonów (progesteronu, estrogenów i testosteronu), kwasów żółciowych i witaminy D. Ułatwia także trawienie tłuszczów.
Dobry i zły cholesterol- fakt
Zły cholesterol to cholesterol LDL (lipoproteiny o małej gęstości). Dobry cholesterol to cholesterol HDL (lipoproteiny o dużej gęstości). W naszym organizmie znajdują się oba rodzaje cząsteczek, dlatego należy zadbać o ich odpowiednie proporcje: przewagę „dobrego cholesterolu” HDL nad „złym cholesterolem” LDL.
Dieta to najlepszy sposób na regulacje poziomu cholesterolu- fakt
To prawda, że dieta jest najlepszym sposobem na regulację poziomu cholesterolu w organizmie. Powinniśmy włączyć do niej produkty bogate w stanole roślinne, w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, migdały, orzechy i nienasycone kwasy tłuszczowe (ryby morskie, oliwa z oliwek). Unikajmy żywności przetworzonej, tłustego mięsa wołowego i wieprzowego, sera o wysokiej zawartości tłuszczu, dużej ilości masła i jaj.
Trzeba utrzymywać jak najniższy poziom cholesterolu- mit
To mit, że powinniśmy utrzymywać stężenie cholesterolu na jak najniższym poziomie. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy zadbać o jak najniższe stężenie złego cholesterolu LDL. W nadmiarze może prowadzić do chorób wieńcowych, choroby niedokrwiennej serca, zawału lub udaru.
Aby utrzymać niski poziom cholesterolu LDL należy ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, utrzymywać odpowiednia dietę, prawidłową masę ciała i regularną aktywność fizyczną.
Smażona żywność to główne źródło cholesterolu-mit
Wydawać by się mogło, że tłusta, smażona i niezdrowa żywność to główne źródło cholesterolu. To mit! Cholesterol w większości powstaje w wątrobie, a częściowo pochodzi ze spożywanej przez nasz żywności.
Trzeba unikać produktów z wysoką zawartością cholesterolu-mit
To, że trzeba unikać produktów z wysoką zawartością cholesterolu jest kolejnym często powtarzanym mitem. Cholesterol z pokarmów wchłania się w zaledwie 20%, więc produkty bogate w cholesterol, jedzone w rozsądniej ilości, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.