Dom

5 sposobów na niemarnowanie jedzenia w święta! To bardzo proste!

Święta za pasem, więc w głowie mamy wiele pomysłów na świąteczne dania. I nie chodzi tu tylko o dania wigilijne, ale również te, które będziemy jeść po wigilii. Pomysłów jest mnóstwo, a w Internecie aż roi się od przepisów na kolorowe, kreatywne i pyszne potrawy. Czasami jednak, pomimo że oczy „by jadły” to żołądek jest już pełny i nie jesteśmy w stanie nic więcej wcisnąć. Jak wiec nie marnować jedzenia w święta? Poznajcie kilka sposobów!

Świąteczne obżarstwo 

Na święta zazwyczaj kupujemy więcej jedzenia, a niż potrzebujemy, żeby podczas świąt nam niczego nie brało, bo przecież sklepy będą zamknięte. W głowie mamy pełno pomysłów na świąteczne dania. Każdy z nas zapewne będąc małym, słyszał od mamy „nie jedz tego, to na święta”, a w czasie świąt mama dokładała nam kolejne dokładki, żeby nic się nie zmarnowało. Jak więc znaleźć równowagę w gorączce świątecznych zakupów i przygotowań? Jak ugotować taką ilość jedzenia, aby nic się nie zmarnowało? Poznajcie kilka ważnych zasad, którymi warto kierować się w święta!

Na początek plan

Planowanie to najstarsza sztuka, która wymaga nie lada umiejętności. Wpaść w szaleństwo przedświątecznych zakupów nie jest trudno, więc należy pilnować się już od początku. Najlepiej wcześniej zaplanować wigilijne i świąteczne potrawy i zrobić listę potrzebnych produktów. Kiedy będziemy trzymać się jej w sklepie, to na pewno nie kupimy masy niepotrzebnych produktów. Nie dajcie się skusić promocji, niższej cenie, czy tańszym wielopakom.

Ograniczenie gotowania

W tym roku do wigilii nie zasiądzie tylko osób co wcześniej, z powodu panujących obostrzeń i przepisów. Nie trzeba więc przygotowywać aż tyle potraw wigilijnych i innych potraw. Można skupić się na daniach, które są lubiane przez domowników. Zamiast kilku sałatek i ciast można wybrać np. dwa ulubione.

Rozplanowanie przechowywania

Przygotowane dania należy później przechowywać w odpowiedniej temperaturze. Co prawda nie wszystkie wymagają umieszczeniach ich w lodówce, jednak dzięki temu będą dłużej świeże i zdatne do spożycia. Zastanówcie się ile „uda się” zmieścić w lodówce, żeby później nie okazało się, że część potraw zepsuje się szybciej z powodu złego przechowywania. Sprawdźcie, które półka w lodówce jest dedykowana np. warzywom, a która potrawom mięsnym. Optymalnie rozplanowanie miejsca w lodówce i rozsądne gotowanie sprawi, że nie trzeba będzie nic wyrzucać.

Przepisy zero waste

W Internecie można znaleźć masę przepisów, które bazują na zasadzie zero waste. Dzięki temu żadne produkty się nie zmarnują, a my wyczarujemy z nich pyszne dania. Niektóre potrawy można przygotować z resztek jedzenia, które zapewne byśmy wyrzucili, nie wiedząc, że mogą się jeszcze przydać. 

Dla potrzebujących

Jeśli jednak nie damy rady „przejeść” przygotowanego jedzenia, wtedy możemy oddać część osobom potrzebującym lub fundacjom, które zajmują się wspieraniem najuboższych i biednych. Będzie to dobry uczynek z naszej strony i dzięki temu nie wyrzucimy jedzenia i nie zmarnujemy swojej ciężkiej pracy.

Popularne artykuły

Konkurencja dla Pepco i Action?! Niemiecka sieć sklepów wkracza do Polski

Świetny trik na wyczyszczenie przypalonej patelni, którego nie znasz!

Dieta weekendowa. Jak może wspomóc odchudzanie?