Na co zwracać uwagę podczas czytania etykiet produktów?
Badania pokazują, że tylko 1 na 3 osoby zwraca uwagę na listę składników zawartych w kupowanych produktach. Robienie świadomych zakupów i czytanie etykiet spożywczych jest bardzo ważne. Zatem, jeśli podczas zakupów nie czytasz etykiet produktów, powinnaś jak najszybciej zacząć to robić!
Świadome zakupy
Podczas robienia zakupów warto poświęcić trochę czasu na przeczytanie etykiety produktu, który zamierzamy kupić. Firmy produkujące żywność stosują różne zabiegi, aby ich towary wydawały się bardziej atrakcyjne klientom. Zalety towaru są wyeksponowane, a wady ukryte. Informacje o produkcie znajdują się z tyłu opakowania, napisane drobnym druczkiem, który trudno przeczytać i zrozumieć. Dowiedz się, jak czytać etykiety produktów i na co zwracać uwagę, podczas zakupów.
Jak czytać etykiety produktów?
Zwracaj uwagę na skład
Przed zakupem zawsze przeczytaj skład danego produktu. Zwracaj uwagę na dodatek konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Wybieraj produkty, w których nie ma zbyt wielu sztucznych dodatków.
Zwracaj uwagę na kolejność
Lista składników na opakowaniu podana jest w kolejności od tego, którego znajduje się w nim najwięcej. Im krótszy skład, tym lepiej! Koniecznie zwróć uwagę na to, czy opis produktu pokrywa się z jego składem. Czasem na opakowaniu podawane są informację o dodatku witamin, składników mineralnych, błonnika, czy uprawie BIO- jednak nie zawsze te napisy odpowiadają rzeczywistości. Na przykład zdarza się, że chleb żytni wypiekany jest z mąki pszennej i barwiony karmelem lub słodem, w celu nadania mu odpowiedniego koloru.
Alergeny
Na etykiecie każdego produktu znajdują się informacje o zawartości poszczególnych alergenów. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej obejmują one: zboża, skorupiaki, mięczaki, jaja, ryby, orzeszki arachidowe, soję, orzechy, seler, gorczycę, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin. Takie składniki w spisie najczęściej są pogrubione lub podkreślone, aby były bardziej widoczne.
Referencyjna Wartość Spożycia (RWS)
To wartość spożycia poszczególnych składników odżywczych w diecie przeciętnego dorosłego człowieka w ciągu doby. Taka informacja na opakowaniu podawana jest w odniesieniu do jednej porcji produktu. Dzięki temu możemy kontrolować ilość spożywanych składników (tłuszczu, cukru, soli).
Tabela wartości odżywczych
Dzięki tabeli wartości odżywczych znajdującej się na opakowaniu, dowiesz się ile węglowodanów, białka, tłuszczu, soli i cukru znajduje się w danym produkcie. Poznasz też jego wartość energetyczną. I tak na przykład w 100 ramach produktu, 10 gram cukru, 20 gram tłuszczu, 5 gram kwasów tłuszczowych nasyconych, 1,25 gram soli to stanowczo za dużo.
Sprawdź termin ważności
Zwróć uwagę na termin ważności oraz datę minimalnej przydatności do spożycia. Dzięki temu lepiej zaplanujesz menu u unikniesz przykrej niespodzianki w postaci kupienia przeterminowanego produktu. „Należy spożyć do/przed końcem…” oznacza maksymalny termin, w którym producent zapewnia, że jego produkt zachowa właściwą jakość.
Tych produktów unikaj
Podczas robienia zakupów spożywczych unikaj produktów, które zawierają duże ilości dodatków do żywności. Na pierwszym miejscu w składzie maja sól lub cukier. Zawsze dokładnie czytaj etykiety i sprawdzaj skład. Dobrze zbilansowana dieta pozwoli dostarczyć niezbędnych składników odżywczych i zachować zdrowie.