Biały mak - gdzie kupić i jak przygotować ? Obowiązkowy składnik rogali marcińskich!
Biały mak nie jest w Polsce tak popularny jak powszechnie stosowany mak niebieski. Znacznie rzadziej go używamy i znacznie rzadziej możemy spotkać go w sklepie. Warto jednak zwrócić na niego szczególna uwagę, nie tylko, dlatego, że ma delikatniejszy i słodszy smak od swojego pobratymca, ale także, dlatego ze korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Ziarna białego maku są mniejsze od niebieskiego. Drobne i twarde przybierają kształt nerki. Szczególnie chętnie używane są w kuchni indyjskiej, jako dodatek do potraw rybnych i mięsnych, a także do zagęszczania sosów. Chociaż w smaku jest delikatniejszy od niebieskiej odmiany, to ze względu na wyjątkową słodycz wykorzystuje się go głownie w cukiernictwie. Biały mak sprawdza się fantastycznie, jako nadzienie do ciast, drożdżówek czy tortów. To jeden z obowiązkowych składników rogali świętomarcińskich, wypiekanych 11-go listopada w dniu Św. Marcina. Ponadto biały mak znajdziemy w kutii, potrawach z makaronu i ryżu.
Wartości odżywcze
Biały mak jest źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nim dużo miedzi, wapnia i fosforu, a także żelazo, magnez, cynk, selen, sod, potas i witaminy z grupy B, w tym foliany, witaminę C, A i E. Ponadto to jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Właściwości
- Reguluje procesy trawienne
- Zapobiega zaparciom
- Obniża cholesterol
- Reguluje stężenie insuliny i glukozy we krwi
- Wzmacnia kości
- Łagodzi stany zapalne
- Obniża gorączkę
- Działa przeciwbólowo
- Łagodzi wymioty i nudności
- Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- Obniża ciśnienie
- Korzystny wpływa na układ nerwowy
- Działa uspokajająco i nasennie
Gdzie kupić
Biały mak najprędzej znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Możemy także rozglądać się za nim w dobrze zaopatrzonych supermarketach i oczywiście sklepach internetowych. Musimy się jednak przygotować, ze jest to produkt drogi, z a który zapłacimy 22zł/kg, a w przypadku maku BIO nawet 70zł.kg.
Jak przygotować
Biały mak możemy w niezmienionej formie dodawać do sałatek, płatków czy owsianki. Może nam także służyć, jako posypka do rożnego rodzaju wypieków. Podobnie jak słonecznik czy dynia nabierze głębszego aromatu, jeśli uprażymy go na patelni. Jeśli ma posłużyć, jako nadzienie do ciast należy go zmielić i zalać wrzątkiem na kilka godzin.
Ciekawostka
Przeciwskazaniami do spożywania większych ilości białego maku jest zażywanie leków (z którymi mak może wchodzić w interakcję), ciąża, karmienie. Nie powinno się także podawać białego maku dzieciom do 2-go roku życia.