Dlaczego do swojej diety warto włączyć dorsza?
Ryby są źródłem wielu cennych witamin, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że powinniśmy włączyć je do swojej codziennej diety. Dowiedz się, dlaczego warto jeść dorsza.
Czy warto jeść dorsza?
Dorsz to jedna z chętniej jedzonych ryb morskich w Polsce. To pyszna, delikatna ryba o białym mięsie oraz małej ilości ości. Zawiera wiele wartości odżywczych, pełno witamin i składników mineralnych. Dowiedz się, jakie właściwości odżywcze i zdrowotne ma dorsz.
Dorsz i jego właściwości
Niskokaloryczna ryba
Dorsz jest niskokaloryczny, mogą go spożywać osoby które są na diecie. 100 gram mięsa zawiera tylko 82 kalorie.
Źródło białka
Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera aż 18 gram w 100 gramach ryby. W dorszu znajduje się dobrze przyswajalne białko, zawierające komplet aminokwasów, które warunkują prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
Zdrowe kwasy tłuszczowe
Pełen zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Zawiera mało cholesterolu- jedynie 45 mg na 100 gram mięsa. Zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu.
Witaminy i minerały
Zawiera mnóstwo cennych witamin: A, D3, E, witaminy z grupy B: B6, B12. To bogactwo składników mineralnych, głównie selenu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu, cynku, żelaza. Witamina D3 i selen wspierają układ odpornościowy i pomagają chronić organizm przed chorobami i infekcjami. Dorsz jest polecany dla osób z niedoborami potasu. Jest ważnym źródłem jodu, pierwiastka który występuje w rybach morskich i warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój komórek organizmu. 100 g ryby pokrywa aż 70% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Kto powinien włączyć dorsza do swojej diety?
Ze względu na cenne właściwości odżywcze, bogactwo witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dorsza mogą spożywać dzieci, dorośli, seniorzy, kobiety w ciąży oraz osoby na diecie. Dorsz jest wyławiany z Morza Bałtyckiego lub Oceanu Atlantyckiego. Wybieraj dorsza atlantyckiego, ponieważ odznacza się niskim zanieczyszczeniem rtęcią. To chuda ryba, dlatego warto przygotowywać ją na parze lub w piekarniku, aby nie tracić zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.