Dieta i żywienie

Które produkty hamują rozwój koronawirusa? Ważne odkrycie naukowców

Od początku wystąpienia pandemii koronawirusa, naukowcy z całego świata prowadzą nad nim skrupulatnie badania. Wiemy już o nim na tyle dużo, że na rogiem czeka już szczepionka na SARS-CoV-2. W trakcie badań pojawiają się jednak różne inne ciekawe informacje, między innymi o tym, jak w naszym organizmie zachowuje się wirus i w jaki sposób można zahamować jego namnażanie.



Pandemia koronawirusa rozprzestrzeniła się po świecie rok temu. Początkowo niewiele wiedzieliśmy o cechach tego wirusa, poza tym, że przenosi się z człowieka na człowieka dużo łatwiej niż grypa i w wielu przypadkach powoduje poważną chorobę płuc.

Obecnie jednak mamy o wiele więcej informacji. Naukowcy z całego świata skupili swoją uwagę właśnie na badaniach, które mają jak najszybciej spowodować złagodzenie pandemii. W trakcie badań wychodzi wiele ciekawych informacji na temat SARS-CoV-2. Na przykład to, że niektóre produkty spożywcze mogą hamować jego rozwój w organizmie człowieka.

Produkty, które mogą hamować rozwój koronawirusa w organizmie człowieka



Naukowcy z North Carolina State wskazują, że niektóre składniki mogą hamować rozwój koronawirusa w organizmie. Mowa między innymi o produktach takich jak

  • Gorzka czekolada
  • Zielona herbata
  • Kakao
  • Winogrona odmiany muscadine

Dlaczego tak się dzieje?

Składniki znajdujące się w wyżej wymienionych produktach przyłączają się do fragmentów proteazy. Proteaza jest natomiast częścią koronawirusa odpowiedzialną za replikowanie się wirusa i tworzenie go w całość. Naukowcy tłumaczą, że niektóre składniki tych produktów uniemożliwiają prawidłowe działanie proteazy Mpro będącej częścią koronawirusa.

Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję - tłumaczy naukowiec. 

 

Badania początkowo zostały przeprowadzone komputerowo. Następnie testy urozmaicono o badania in vitro. 

WAŻNE:

Choć badania nad wpływem produktów takich jak zielona herbata, winogrona, kakao,czy gorzka czekolada są obiecujące, nie można stosować ich jako lekarstwo na koronawirusa! W wielu przypadkach chory potrzebuje opieki lekarskiej. Jeśli więc Twój stan nie jest dobry, skonsultuj się z lekarzem. 




Popularne artykuły

Do czego służą uchwyty w aucie? Odpowiedz może cię zaskoczyć!

10 naturalnych i łatwych sposobów na pożegnanie łupieżu

Piąta fala pandemii. Rząd podjął decyzję ws. obostrzeń