Zdrowie

Zakwas z buraków - jak przygotować drogocenny dla zdrowia napój?

Zakwas z buraków ma liczne właściwości prozdrowotne. Pomoże nam wzmocnić naturalną odporność organizmu, wyleczyć kaszel, anemię, wspomoże odchudzanie, a także złagodzi objawy kaca. Skoro wiemy już, ze warto go pić, pytanie brzmi: Jak go przygotować?

Chociaż kiszone buraki nie są tak popularne jak inne kiszonki, to ze względu na swoje wartości odżywcze cieszą się uznaniem.  Kiszone buraki podobnie jak surowe i gotowane są źródłem wielu witamin i minerałów. W zakwasie znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń czy potas. Dzięki naturalnemu procesowi, jakim jest kiszenie, buraki zawierają także probiotyki.

 

Zakwas z buraków:

  • Zwiększa wydolność organizmu
  • Dodaje energii
  • Działa przeciwwirusowo
  • Obniża cholesterol
  • Wspomaga pracę nerek, jelit i wątroby
  • Wzmacnia odporność
  • Wspomaga leczenie anemii
  • Pomaga regulować ciśnienie krwi
  • Ułatwia odbudowę flory bakteryjnej
  • Poprawia koncentrację
  • Reguluje metabolizm
  • Wspiera odchudzanie
  • Pozytywnie wpływa na kondycję skóry

 

Lista zalet zakwasu z buraków jest długa, a ten przyrządzony w domu nieporównywalnie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Chociaż sam przepis na ten drogocenny napój nie jest trudny, to jego zrobienie będzie od nas wymagało cierpliwości.

 

Przepis na zakwas z buraków:

Składniki:

  • 5 kilogramów buraków Rywal
  • 5 litrów letniej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli naturalnej, niejodowanej
  • Pieprz niemielony
  • 10 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • gałązka estragonu opcjonalnie
  • 10 l itrowy słoik szklany lub naczynie z kamionki

Przygotowanie:

Buraki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i 1/3 wkładamy do słoika. Czosnek obieramy, rozgniatamy i mieszamy z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. 1/3 mieszanki wykładamy na buraki i tworzymy tak samo dwie kolejne warstwy. Całość zalewamy letnią, przegotowaną wodą tak, aby całkowicie je przykryła. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok. 7 dni. Buraki dobrze jest mieszać, nawet dwa razy dziennie i każdego dnia próbować, bo zakwas może być dobry już 5 dnia.

Jak używać?

Gotowy zakwas należy przelać do buteleczek i przechowywać w lodówce. Możemy pić go codziennie, ale w niezbyt dużych ilościach, maksymalnie jest to szklanka dziennie. Zakwas może być także bazą do zrobienia barszczu. Buraki użyte do zrobienia zakwasu możemy wykorzystać do zrobienia sałatki.

Przeciwwskazania

Nie każdy może cieszyć się tym naturalnym i smacznym napojem. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest cukrzyca, kamica nerkowa i reumatyzm.

 

Ciekawostka

Jeśli zakwas z buraków nam posmakował i wiemy, że w przyszłości będziemy go jeszcze przygotowywać, zostawmy sobie troszeczkę napoju. Jeśli dodamy go do kolejnego zakwasu jako bazę, ten szybciej się ukisi i będzie jeszcze lepiej smakował.

Popularne artykuły

Polka w finale amerykańskiego “Mam Talent”! Jurorzy zachwyceni!

Nosisz takie buty? Musisz więc wiedzieć, że są one szkodliwe

Komu przysługuje świadczenie 300 plus? Rządowy program "Dobry Start"