Czego unikać w czasie pandemii? Te produkty osłabiają odporność!
W okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę oraz epidemii koronawirusa, powinniśmy szczególnie dbać o swoją odporność. Ruch, witaminy i odpowiednia dieta wzmocnią nasz organizm. Istnieje wiele produktów, po które nie powinniśmy sięgać w tym czasie. Dowiedz się, jakie produkty spożywcze osłabiają odporność i czego powinnaś unikać w czasie pandemii.
Te produkty osłabiają odporność. Unikaj ich w czasie pandemii COVID-19!
Fast foody
To wysokokaloryczna, przetworzona żywność o dużej zawartości tłuszczów, soli, cukru i polepszaczy smaku, bez żadnych właściwości odżywczych. Fast foody zawierają dużo konserwantów, dostarczają organizmowi potężną dawkę pustych kalorii, sprzyjają nadwadze i otyłości.
Składniki w nich zawarte rujnują nasze zdrowie, ich nadmierne spożywanie źle wpływa na odporność i prowadzi do wielu chorób: problemów z układem sercowo-naczyniowym, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy.
Alkohol
Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do zmniejszenia odporności- potwierdzają to liczne badania naukowe. Częste sięganie po alkohol może skutkować większą podatnością na zapalenie płuc, ostrą niewydolność oddechową, zwiększać ryzyko powikłań pooperacyjnych, w tym sepsy, spowalniać proces gojenia się ran i zdrowienia. Choć w czasie epidemii koronawirusa, alkohol polecany jest do częstej dezynfekcji rąk i sprzętów codziennego użytku, nie powinniśmy jednak go regularnie pić.
Kawa
Regularne picie mocnej kawy nie jest dobrym pomysłem. Kofeina wypłukuje z organizmu cenne składniki mineralne i może powodować skoki ciśnienia. Picie jej przed snem może prowadzić do problemów z zasypianiem i powodować zaburzenia snu, co z kolei negatywnie wpływa na odporność.
Słodycze
Jak podaje serwis internetowy medonet.pl, z badań przeprowadzonych przez "The American Journal of Clinical Nutrition", wynika że nadmiar cukru niekorzystnie wypływa na układ odpornościowy. Badania pokazały, że spożycie 100 g cukru na czczo spowodowało u osób badanych, spadek wydolności układu immunologicznego.
Sól
Nadmiar soli w diecie, może doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie i pojawienia się obrzęków twarzy oraz rąk i nóg. Poza tym nadmiar soli w diecie może wywoływać zmniejszenie odporności i większą podatność na infekcje bakteryjne.
Wpływ diety na odporność
Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niektóre produkty spożywcze, takie jak wysoko przetworzona żywność, sól, cukier, kofeina oraz alkohol mogą osłabić naszą odporność i zwiększyć ryzyko infekcji. Dlatego w czasie pandemii koronawirusa, warto ograniczyć ich spożywanie.