Dieta i żywienie

Czy sól naprawdę jest szkodliwa? Poznaj fakty

Sól kuchenna to najpopularniejsza przyprawa w kuchni i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Jemy ją niemal codziennie, jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu. Powszechnie wiadomo, że nadmiar soli szkodzi, może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i chorób układu sercowego. Jednak najnowsze badania wskazują, że nie jest to do końca prawda. Poznaj fakty i dowiedz się, czy sól jest naprawdę szkodliwa.

Właściwości soli

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, to biały, bezzapachowy proszek o słonym smaku. Dostępna jest w postaci nieoczyszczonej soli kamiennej oraz oczyszczonej soli warzonej. To najpopularniejsza przyprawa, używana niemal każdego dnia w kuchni i środek konserwujący, często stosowany w gospodarstwach domowych.

Sól a zdrowie

Sól stanowi główne źródło sodu w naszym pożywieniu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje ilość wody, ciśnienie osmotyczne i PH płynów ustrojowych. Zapewnia prawidłową równowagę kwasowo- zasadową i ciśnienie krwi.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli, spożywana przez każdą osobę powinna wynosić maksymalnie 5 gram- czyli jedną płaską łyżeczkę. Jednak Polacy przekraczają normę i według WHO spożywają, aż trzy razy więcej soli, niż się zaleca.

Czy nadmiar soli szkodzi?

Spożywanie za dużej ilości soli może prowadzić do zaburzenia funkcjonowania organizmu. Powoduje zatrzymywanie się wody w ciele, co z kolei prowadzi do powstawania nadciśnienia tętniczego. Nadmiar soli zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, przeciąża nerki, sprzyja rozwojowi nowotworów żołądka i cukrzycy typu 2.

Spory naukowców o szkodliwość soli

Jednak jak się okazuje, negatywne następstwa spożywania nadmiaru soli nie są do końca potwierdzone. Naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego w swoich badaniach wykazali, że nadciśnienie wywoływane przez sól, nie wynika z zatrzymywania się wody w organizmie.

Jak podaje serwis Focus, opublikowane w czasopiśmie „Cochrane Review” badania nad spożywaniem soli, sugerują, że ograniczenie jej ilości w pożywieniu, nie przyniesie widocznych korzyści zdrowotnych. Nie będzie miało też istotnego wpływu na ochronę przed nadciśnieniem i chorobami serca. Dopiero całkowite wyeliminowanie jej z diety mogłoby pozytywnie wpłynąć na zdrowie.

Niestety nie jest to możliwe do zrobienia, ponieważ sól znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zwłaszcza tych przetworzonych.

Naukowcy uważają, że spożywanie soli w granicach normy nie wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Zatem nie musimy całkowicie usuwać jej ze swojej diety!

 

Popularne artykuły

ZABEZPIECZ OKULARY LAKIEREM DO PAZNOKCI!

Coraz więcej odszkodowań po szczepionkach! Ile pieniędzy wypłacono?

Poznaj nawyki przez które NIE MOŻESZ SCHUDNĄĆ!